Erzincan’ın turizme açılan kapısı konumunda bulunan Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde (Eğin), 29 Haziran - 02 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Erzincan Kemaliye (Eğin) Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenliği ilçe merkezinde düzenlenen törenle Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal marşı ile başladı.


Düzenlenen törene; Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Eşi Hatice Arslantaş, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ali Coşkun, Maliye Bakanlığı Eski Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Erzincan Milletvekili Burhan Çakır, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Akın Çiçek, Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) Başkanı İsmail Yücel, Kemaliye Kaymakamı Mustafa İlhan, Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, bazı kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda turizm paydaşı katıldı.


Erzincan Valiliği’nin katkı ve himayelerinde Kemaliye Kaymakamlığı'nın katkıları ile Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) ve Kemaliye Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl yurt içi ve yurt dışından 15 sporcunun katıldığı şenlikte konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş; “29 Haziran 2 Temmuz tarihleri arasında düzenlediğimiz Erzincan Kemaliye (Eğin) Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’nin coşkulu bir şekilde geçmesini temenni ediyorum. Kadim bir kültür mirasına sahip olan, eşsiz doğasıyla şehrimizin ve bölgemizin incisi olan Kemaliye’de sizleri ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hoş geldiniz. Sizleri şenlik boyunca en iyi şekilde misafir edeceğimizden şüpheniz olmasın. Bu şenliğin coşkusunu, sevincini ve heyecanını hep birlikte yaşayacağız.


Küçük kentler insanları yormaz; doğasıyla, yapısıyla, insanıyla ziyaretçilerine huzur verir. İlk görüşte sizi sarıp sarmalar, kucaklar, güzelliklerini paylaşırken cömert davranır. Bugün başlayan şenlikle şirin Eğin’in güzelliklerini misafirlerimizle paylaşacağız. Bu kadim ilçemizin ruhumuzu dinlendiren doğasında huzur bulacağız.


Teknolojinin hızla geliştiği, yüksek binaların inşa edildiği bir çağda doğayla bütünleşmek, rutin faaliyetlerden kurtulmak isteyen turistlerin uğrak mekânıdır Kemaliye.


Eşsiz doğası ve sahip olduğu özgün kent kimliği ile ilimizin turizme en önemli katkılarından birisini sağlıyor Kemaliye.


Yaşamın sonsuz renkleri ve doğanın eşsiz kumaşlarıyla giydirilmiş Kemaliye; sporcularımızın dağ bisikleti, trekking, dağcılık, rafting, kano, yamaç paraşütü, basejump, wingsuit gibi birçok sporun yapılabildiği eşsiz bir doğaya sahip bu ilçemiz bildiğiniz gibi aynı zamanda Tarihî Kentler Birliği’nin de kurucusudur.


Kemaliye kendine has mimarisiyle, zengin bio çeşitliliği ve tarihi dokusunu kaybetmemiş evleriyle ülkemizin saklı cennetidir. Bu zenginliği misafirlerimizle paylaşmak, yerli ve yabancı turistlerimizle buluşturmak, katılımcı sporcularımızın heyecanlarına ortak olmak için yıllardır düzenlenen Erzincan Kemaliye Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’ne her geçen yıl büyük bir katılım sağlanmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinden ilçemize gelen doğa tutkunu sporcularımız buradan unutulmaz anılarla ayrılmaktadır.


Öteden beri bilinen doğal zenginlikleri, eşsiz tabiatıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek bir coğrafyada bulunan şehrimizin turizm sektöründe de hak ettiği noktalara ulaşması için şubat ayında Kültür ve Turizm Bakanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Milletvekilleri ve Erzincan’da doğa ve turizm alanında faaliyet gösteren tüm tarafların katılımlarıyla Erzincan Turizm ve Doğa Sporları Çalıştayı’nı bir araya getirdik.


Düzenlediğimiz bu çalıştayda, rafting, kano, off-road, atlı safari, yamaç paraşütü, motocross, dağ bisikleti ve daha birçok doğa sporunun yer aldığı başlıklar altında gruplar oluşturularak, katılımcıların fikirlerini masaya yatırmasını sağladık.


Bu çalıştayda Sayın Bakanımız ilimizin turizmini ayağa kaldırmak için çalışmalar başlattığını dile getirdi. Ergan Dağı Kayak Merkezinde, Kemah, İliç ve Kemaliye ilçelerimizde bir dizi etkinliklerimiz oldu.


Bizlerde şehrimizin turizm potansiyelini Sayın Bakanımıza ve ilgili heyete anlatmakla kalmayıp yerinde göstermeyi ve yapılması gereken projelerimizin gezilmesini sağlamayı öngördük.


Bu çerçevede 29 Mayıs’ta başlayan Turistik Doğu Ekspresi, ilimiz İliç ilçesinde ve ilimiz merkezinde uzun süreli molalar vermektedir.


İliç ilçemizde verilen molada turlara katılan yolcuların yaklaşık %65’i Kemaliye gezisini tercih ediyor. Henüz tam manasıyla oturduğunu söyleyemeyiz ama önümüzdeki yıl içerisinde 8 ila 10 bin civarında turistin Kemaliye’ye gelmesini sağlayacak bir etkinlik. Zaten bir önceki yılda sezonu 15 bin turistle kapatmıştık. Yine Karanlık Kanyon’dan Çaltı istasyonuna kadar teknelerimizin ulaşımını sağlayabilmek içinde Recep Yazıcıoğlu köprüsünden bir bent kurma marifetiyle nehrin şişirilmesi ve seyahatin daha güvenli sağlanmasına yönelik projeyi geçen hafta Tarım Bakanımız onayladı. DSİ marifetiyle kısa sürede yapılacağını düşünüyoruz. Tüm bu çalışmaların ilçemiz turizmi için hayırlı olmasını diliyorum. Festivale katılan sporcularımızın kazasız belasız güven içerisinde adrenalini yüksek yarışları bizlere izletmelerini temenni ediyorum.” dedi.


Daha sonra şenlik komitesi tarafından Erzincan Valisi Ali Arslantaş'a Kemaliye tablosu hediye edildi.


Ardından şenlik kapsamında Kemaliyeli gençler arasında yapılan “Hasan Basri Bozkurt” dağ bisikleti yarışlarında dereceye girenler Erzincan Valisi Ali Arslantaş ve beraberindeki il protokolü tarafından ödüllendirildi.


Daha sonra Erzincan Valisi Ali Arslantaş ve beraberindeki il protokolü Kemaliye’yi yansıtan fotoğrafların yer aldığı serginin açılışını yaparak, sergilenen fotoğrafları incelediler. Ardından Fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünay’ın Kemaliye ilçesinin kültürel değerlerini kaleme aldığı kitapları inceleyen Erzincan Valisi Ali Arslantaş ve beraberindekiler Karasu Nehri üzerinde kanolarla yapılan "Dragon" yarışlarını izlediler.


Program kapsamında dünyanın en görkemli kanyonlarından biri olan Karanlık Kanyonda tekne turu yapan Erzincan Valisi Ali Arslantaş ve beraberindeki katılımcılar daha sonra Bağıştaş Tren İstasyonunda hazırlanan “Sıldan Gurbete, Gurbetten Sılaya” isimli fotoğraf serginin açılışını gerçekleştirdiler.

Editör: Doğu Gazetesi