Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencileri tarafından katılımcılara konser verildi.
Akademik yıl açılışının açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu; Erzincan Üniversitesi kurulduğu günden bu yana 3 Enstitü 8 Fakülte 5 Yüksekokul 15 Meslek Yüksek Okuluyla yaklaşık 700 akademik çalışanı ile “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” parolasıyla yola çıkmış “Anadolu da bir dünya üniversitesi “ söylemiyle yoluna devam etmiş şehrimiz Erzincan’da yaklaşık 18 bin öğrencisiyle hizmet veren ülken ve dünyanın menfaatine uygun bir biçimde hizmet etmeye çalışan kıvancını taşıdığım üniversitenin akademik yılı açılışına hoş geldiniz diyorum. Bünyemizde ki akademik birimlerle bilgi ve teknoloji çağında ülkemizin ve dünyamızın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan yetiştirme konusunda toplumun beklentilerine cevap olacak hizmetimizle yarınların şekillendirilmesinde büyük rol oynamaktayız. Her geçen gün yüksek lisans ve doktora okuyan öğrencilerimizin sayısının artması alan sayımızın artması bunun en önemli göstergelerinden biridir. Fakülteler ve bölümler arası geçiş imkanları yanında öğrencilerimize dünya ölçütlerinde öğretim vermek adına 28 ülke ile 63 anlaşma imzalayarak yurtdışında ki üniversitelerle işbirliği içerisinde programlar yürütmekteyiz. Bu bağlamda Türk ilminin saygınlık çıtasını yükseltecek nice projelerle bilim âlemine soluk katacağımıza inancım tamdır.
Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir“Bugün burada üniversitemizin 2013-2014 akademik yılı açılışında sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Biraz önce Rektörüm 2006’da Üniversitenin kurulduğu günden bu yana hangi aşamalardan geçtiğini neyi hedeflediğini çok detaylı anlattı. Ben çok etkilendim. Bundan bir iki hafta önce burada yine bir Eczacılık Fakültesinin açılışını yapmıştık. Bende Erzincan Üniversitesi’nin kısa sürede bu başarını çok takdir ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederken en başta Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz hükümetimiz her ile bir üniversite kampanyası ile bu ile ve 81 ile bir üniversite hediye etti. Bu üniversiteler şehrin gelişmesinde ve kalkınmasında büyük rol üstleniyorlar. Yine Sayın Ulaştırma Bakanımıza bir teşekkür ediyorum. Dört aydır bu ildeyim. Hangi sorun olursa olsun karşılaştığımız zaman mutlaka bir şekilde cevabını ve karşılığını bulduğumuz yardımlarını hiçbir zaman esirgemeyen bir Bakanımız var. Mutlaka en büyük teşekkür de tabi ki mutfakta çalışan isimsiz görünmeyen kahramanlara üniversitenin bu güne gelişlerinde mutlaka çok büyük emekleri var. Üniversitenin derdiyle dertlenen öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenen taş üstüne taş koyan onlara bir teşekkür iletiyoruz” diyerek 2013-2014 akademik yılının tüm öğrencilere hayırlı olmasını söyledi. 
Son olarak “ Doğu-Batı Medeniyetleri ve İslam” konusunda açılış dersini Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Alıcı verdi.
Editör: Doğu Gazetesi