Sarak mesajında; “Coğrafik konumu gereği Kuzey Anadolu Fayı hattı üzerinde bulunan Erzincan’ın tarihi boyunca gerçekleşen yıkıcı depremlerden biri daha olan 13 Mart 1992 tarihinde yerel saat ile 19:08’de gerçekleşti. Büyüklüğü 6,8 ölçülen Erzincan depremi 653 kişinin vefatına 8 bin 57 binanın da hasar görmesine veya yıkılmasına sebep olmuştur” dedi.

 

Yaşanan üzücü afetin yıl dönümünde mesaj yayımlayan Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sarak, depremde vefat edenlere rahmet ailelerine başsağlığı diledi.

Sarak, açıklamasında Türkiye ve Erzincan’ın konumu itibari ile deprem gerçeği ile karşı karşıya kaldığını tarihi boyunca yıkıcı depremlerin durağı olarak nitelendirdiği Erzincan’ın her defasında küllerinden doğmayı bildiğinin altını çizdi. Sarak; “Güzel şehrimiz, Erzincan’ımız çok badireler atlattı. Tarihi boyunca yıkıcı depremlerin adeta durağı olan şirin Erzincan’ımız her defasında küllerinden doğmayı bilmiştir. Yitirdiğimiz onlarca canımız günlerce süren kurtarma çalışmaları ve günler sonra yaşadığımız mucizeleri unutmak elbette ki mümkün değil. 13 Mart 1992 tarihinde akşam saatlerinde gerçekleşen ve büyüklüğü 6,8 olarak açıklanan deprem bizden 653 vatandaşımızı aldı. En vahimi ise 1939 gibi daha büyük ve yıkıcı bir deprem yaşanmış şehrimizde yapılan kontroller sonrasında yapıların büyük bir kısmının 1940 yılında çıkarılan deprem yönetmeliğine göre yapılmamış olmasıydı. Kış şartlarının daha da ağır geçtiği 1992 yılında onlarca vatandaşımız aylarca dışarıda çadırlarda yaşadılar. Bilinen tarihi boyunca altıncı kez büyük depremle sarsılan şehrimize Rabbim bir daha aynı acıyı aynı afeti yaşatmamasını niyaz ediyorum. Kaybettiğimiz onlarca can’a bir kez daha rahmet diliyorum” dedi.

 

Editör: Doğu Gazetesi