Düzenlen toplantıda Erzincan’ın potansiyeli neler yapılabileceği konularında görüş alışverişleri yapıldı.

Düzenlenen toplantıda ilk olarak konuşan Erzincan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Adnan Özel, birçok çalışmaya imza attıklarını ifade ederek; “Üniversitelerin 3 tane temel görevi vardır. Eğitim, araştırma ve topluma hizmet etmesidir. Eğitim kısmıyla ilgili 2010 yılında göreve başladığımızda öğrenci sayımız 8 bin civarındaydı. Şuan ise 22 bin 500 civarında öğrencimiz var. Buna ilaveten de bin civarı öğrencimizde pedagojik formasyona başvuruda bulunduğu için Erzincan’ın plakasına uygun olarak 24 plaka Erzincan’a 24 bin öğrenci gelmiş bulunuyor. 24 Bin öğrencinin Erzincan’a gerek maddi gerek kültürel katkıları çok büyük. Üniversitenin araştırma kısmına gelince Üniversitemizin temel bilimler araştırma laboratuvarın da Sayın Valimizle açılışını yaptık bu şehre büyük katkı sağlayacağını umuyoruz.  Henüz tam istenilmeyen seviyede olsa bile biz istiyoruz ki bütün sanayicilerimiz ve çevre illerimiz bile bizim temel bilimler araştırma laboratuvarında faydalansınlar. Burada modern aletlerimiz var. Toplumla ilgili kısma gelince 2013 yılında başlatmış olduğumuz Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği programı çerçevesinde bir çok çalışmaya imza attık. Beklentiler büyük ama bu süreç dünyanın her yerinde zor olan zaman isteyen bir süreçtir. Yani biz henüz 4 yıllık bir çalışmanın içerisindeyiz. Ama yine de önemli adımlar attığımızı düşünüyoruz.’’ dedi.

Daha sonra konuşan Erzincan Valisi Ali arslantaş, yaptıkları çalışmalar neticesinde Erzincan’ın göç alacağını dile getirerek; “Erzincan ilimizin ekonomisini her 6 ayda bir konuşmaya, tartışmaya, paylaşmaya, eksik olan yönlerimizi ortaya koymaya, nelerin yapılabileceği konusunda toplantılarımız olacak. İlimizde devam eden kamu yatırımlarının genel durumu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Halen devam eden 302 proje var. Söz konusu projelerin 3,2 milyar TL ve 2016 yılında 424 milyon lira harcandığını ve yüzde 99 nakdi gerçekleşme sağlandığını konuşmuştuk. 2017 yılında inşaat sezonumuz başlamadığından bu yıl projeye alınan inşaatların proje ve ihale işlemleri devam ediyor. İhale işlemleri tamamlandıktan sonra sezonda çalışmalara başlamayı hedefliyoruz. İlimizin ekonomik gelişmesi açısından çok önemli gördüğümüz birkaç konu var. Bunlar ilimizin sanayileşme açısından çok önemli bir il konumuna gelmesi, cazibe merkezleri programı devam ediyor. Cazibe merkezleri programına dün itibariyle müracaatlar yapıldı. KUDAKA’nın ilimizde ki bürosundan 57, Erzurum bürosu üzerinden 3 toplam 60 müracaat kesin müracaat bizim tespit edebildiğimiz ancak, Kalkınma Bakanlığına ve kalkınma bankasına yapılan müracaatlarla birlikte 80’i geçtiğini ümit ediyoruz. Buda yaklaşık 10 bin civarında bir istihdam sağlayacak. İlimizde kayıtlı 8 bin işsizimiz var. İnşallah dışarıdan da göç almaya başlayacağız. Bu güne kadar hep laf ürettik, iş üretme vakti yavaş yavaş geldi. 31.12.2016 itibariyle işsiz olan İş-kur da müracaatı olan her bir işsizi kayıtlı istihdam sağlayan her kurum ve kuruluşa yayınlanan Kanun Hükmünde ki kararname ile işçi başına 771 TL devlet tarafından karşılanacağı düzenlendi. Cazibe merkezleri programı kapsamında 6 bölge teşviklerinden ilimiz yararlanacak.

İki yeni organize sanayi bölgesi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımızı tamamladık. Ankara’da vekillerimizle, sanayi odası başkanımızla birlikte, belediye başkanımızla birlikte Tarım Bakanımıza bu projemizi teslim edeceğiz” dedi.

Toplantı, sunumun ardından bazı kurum müdürlerinin konuşmaları ve soru cevap şeklinde devam etti. 

Editör: Doğu Gazetesi