Açıklamada: “Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e esnaf ve sanatkârların sosyal güvenlik sorunlarına ilişkin ilettikleri taleplerinin önümüzdeki günlerde TBMM'ye geleceğini ifade etti. Öncelikle kadın esnaf ve sanatkârların doğum borçlanmasını, emekli esnafın ödediği yüzde 15 sosyal sigorta destek primi kalkmasını, 5510 sayılı Kanunun geçici 8.maddesi ile getirilen geriye dönük borçlanma için yeni bir hak verilmesini, oda kayıtlarının borçlanmada dikkate alınmasını ve 12 ay üzerinde borcu olanların sağlık sigorta borçlarının da silinmesi yönünde taleplerimiz bulunmakta.
Sosyal Güvenlik sisteminin imkânlarından esnaf ve sanatkârların daha fazla yararlanması gerekmektedir. Kendi nam ve hesabına çalışan veya emekli olan esnaf ve sanatkârlarımız, sosyal güvenlik sistemi içinde en az miktarda emeklilik aylığı verilen kesimi oluşturuyor. Hatta emekli olup çalışmaya devam ederse yüzde 15 de Sosyal Güvenlik Destek primi ödüyor. En uzun süre sigorta primi ödeyen esnaf ve sanatkârımızın bu talepleri bütçeye ilave ve önemli bir yük de getirmeyecektir.
Taleplerimiz 4/a kapsamında (işçi statüsünde) çalışan sigortalı kadınlara tanınan borçlanma hakkının kadın esnaf ve sanatkârımıza da tanınmasıdır. Talebimiz iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra 2 yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden iş yerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan sürelerin borçlanılması imkânının 4/b'li (kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan) kadın sigortalılarımıza da verilmesidir. Ayrıca, esnaf ve sanatkârlarımıza daha önce 01 Ekim 2008 tarihinden itibaren 6 ay içinde talepte bulunması halinde, vergi mükellefiyet sürelerinin tamamının borçlanılmasına imkân verilmişti. Ekonomik sebeplerle verilen sürede başvuruda bulunamayan veya başvuruda bulunulmuş olmakla beraber sigortalıya tebliğ edilen borcu zamanında ödeyemeyenler için geriye dönük bu sürelerin borçlanılması hem kuruma gelir sağlayacak hem de emekli olabilmesi için bir imkân daha verilmiş olacaktır.
Esnaf ve sanatkârların sigortalılıklarında ve bu sürelerin borçlanılmasında Esnaf ve Sanatkârlar Oda kayıtlarının geçerli sayılması için düzenleme yapılacak. Sicile, Odaya veya her ikisine birden kayıtları bulunan üyelerin kayıtlarında eksiklikler olduğu için sigortalılıkları geçerli sayılmayanların yeni bir düzenleme ile oda ve sicil kayıtlarının dikkate alınarak geçerli sayılmasını talep ettik. Bu arada 12 ay ve üzeri borçlu olanların sağlık sigortası prim borçları da silinmelidir. Çünkü borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkârımız bu dönemde sağlık hizmeti almamıştır. Alınmayan bir hizmet için bu bedelin kaldırılması gerekir.  
Editör: Doğu Gazetesi