Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Gökhan Aydemir konu ile ilgili yazlı açıklamalarda bulundu. Aydemir açıklamasında; “Bakanlığımız her geçen gün artan otopark ihtiyacı için harekete geçti. Tasarlanan düzenlemeye göre artık her daire için bir araç park yeri zorunlu olacak. Kentlerde otopark kapasitelerinin artırılması için çalışmalara başlandı. Bakanlığımız tarafından hayata geçirilecek düzenlemeler ile birlikte binalarda “her 3 daire için 1 otopark” yerine “her daire için 1 araçlık park yeri” zorunluluğu getiriliyor. Söz konusu düzenleme kapsamında Bakanlık, bodrum katlara otopark yapılmasını da teşvik edecek. Bodrum katlarda bina ihtiyacının iki katına kadar yapılacak otopark alanı inşaat hakkından sayılmayarak, “emsal harici” tutulacak. Ayrıca binaların zemin katına market gibi otopark gerektirecek bir dükkan açılacaksa, binada bu araç yükünü karşılayacak ilave otoparkın bulunması gerekecek. Aksi takdirde işyeri açma izni verilmeyecek. Çıkartılacak otopark yönetmelik taslağı ile ticari bölgelerde de otopark yapmak kolaylaşacak. Bu bölgelerdeki parsellere otopark yapmak için plan değiştirilmesi şartı kaldırılacak.

Katlı Mekanik Otopark Yaygınlaşacak

Otopark yönetmeliği ile Japonya’da yaygın olarak kullanılan, demirden yapılan çok katlı mekanik otopark uygulamasının yasal altyapısı da hazırlanacak. Bakanlığımız yetkilileri Japonya’daki örnekleri yerinde incelerken,  bu ülkede girişimciler tarafından küçük arsalara kurulan mekanik otopark sistemlerinin maliyetinin 2 bin 500 Euro ile 15 bin Euro arasında olduğu belirtildi.

Belediyeye Para Yerine Otopark

Halen belediyelere, binalarda ayrılamayan otopark sayısı kadar ücret verilmektedir. Belediyeler de o bölgeye otopark yapmakla yükümlü oluyordu. Getirilen düzenleme ile her daire için binada otopark yeri ayrılması birkaç istisna dışında zorunlu olacak ve böylelikle binanın bulunduğu parselde  otopark yapılmış olacak” dedi.

 

Editör: Doğu Gazetesi