Konu ile ilgili Erzincan Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde öğrenim gören bir öğrencinin memleketi Erzurum’da Tüberküloz İl Koordinatörlüğü tarafından tüberküloz teşhisi konularak tedavisinin başlatıldığı Erzincan Tüberküloz İl Koordinatörlüğü’ne bildirilmiştir. 14 Aralık 2018 tarihinde ilimize bildirilen vaka ile ilgili olarak öğrencinin hem okulu hem de Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü ile öğrencinin kaldığı yurt müdürlüğü bilgilendirilmiş, şahısla yakın ve temasa geçmiş olabilecek öğrencilere tarama yapılacağı bildirilmiştir.

17 Aralık 2018 tarihinde Erzurum’dan Mobil Tarama Ekibi ilimize intikal ettirilmiş, 18 Aralık 2018 tarihinde şahsın okuduğu okuldaki sınıf öğrencileri mahallinde ziyaret edilerek yöneticiler ve sınıf arkadaşlarına Tüberküloz cilt testi (TCT) yapılmış, söz konusu kişilerin mobil araçta akciğer grafikleri de çekilmiştir. Bilahare 21 Aralık 2018 tarihinde de öğrencinin kaldığı yurt bloğunda öğrencilerin akciğer grafisi çekilmiş, aynı gün filmi çekilemeyen öğrenciler Mengücekgazi Araştırma Hastanesi ile Verem Savaş Dispanserine yönlendirilmişlerdir.

Aynı zamanda 26 Aralık 2018 tarihinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar İl Müdürlüğü’ne bağlı Erzincan Yurdunda 400 öğrencinin katılımıyla Erzincan Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Ertan Murat tarafından hastalık, teşhis ve tedavileri konusunda bir bilgilendirme toplantısı da gerçekleştirilmiştir.

Şu ana kadar yapılan tetkik, tahlil ve incelemeler neticesinde herhangi bir aktif Tüberküloz (Verem) hastalığına yakalanmış vakaya rastlanmamıştır. Yapılan testler neticesinde ise Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’muzda, hasta ile yakın teması olan 15 öğrencide test sonucu pozitif, iki öğrencide ise negatif çıkmıştır. 15 öğrencinin hayatlarının herhangi bir döneminde bu virüsle karşılaşmış oldukları ancak bu öğrencilerin hiçbirinde aktif Tüberküloz olmadıkları anlaşılmıştır.

Durumun sosyal medya hesaplarından paylaşıldığı gibi olmadığı, herhangi bir Tüberküloz (Verem) vakası görülmediği, konuyla ilgili tüm birimlerimizin hassasiyetle ve ilgiyle görevlerini yerine getirdikleri, bugüne kadar 311 kişiye TCT yapıldığı ve akciğer grafisi çekilmiştir.”

Editör: Doğu Gazetesi