Erzincan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şübe Müdür Vekili İnşaat Mühendisi Emrah Kaya, inşaatta atık dönüşümü ile ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu.
Emrah kaya açıklamasında, kentsel dönüşüm kapsamında miktarı her gün artan inşaat ve yıkıntı atıklarının depolanmasının önüne geçilmesi ve tekrar kullanımının sağlanması için harekete geçildi. Bu çerçevede TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğiyle yürütülen İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi, ilk sonuçlarını vermeye başladığını ve kısa zamanda Erzincan’da da bu uygulamaya geçilebileceğini belirtti.
HEM ÇEVREYE HEM EKONOMİYE KATKI
Projeyle hem inşaat ve yıkıntı atıklarının yeniden ekonomiye kazandırılması için yatırımların hem de geri kazanılacak ürün kullanımının artması planlanıyor. Böylece yeni hizmet alanının açılmasının yanı sıra yeni istihdam imkânı yaratılacak.
Ayrıca proje kentsel dönüşüm nedeniyle inşaat ve yıkıntı atıklarının artan depolama alanı ihtiyacı ve maliyetine de çözüm olacak. Atıkların depolanması yerine, inşaat ve yıkıntı atıklarının geri kazanımının ülkede yaygınlaştırılması sonucu doğal kaynaklar ve çevre de korunacak.
Öte yandan, projeyle AB Atık Çerçeve Direktifine uygun olarak da 2020 yılına kadar inşaat ve yıkıntı atıklarında yüzde 70 geri dönüşüm oranına ulaşılması hedefleniyor.
  
Editör: Doğu Gazetesi