Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Akın Çiçek, Erzincan Baro Başkanı Adem Aktürk, İlçe Kaymakamları ve Erzincan Barosuna kayıtlı avukatlar ile bazı işverenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Avukat Adem Aktürk, baro olarak planladıkları eğitim seminerlerinin ilkini yaptıklarını söyleyerek bundan sonra aylık olarak farklı konularda gerçekleştirecekleri Eğitim Seminerleri ile bilgilendirme faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi.

 “DAVALARIN ÇOĞU İŞVERENLER AÇISINDAN OLUMSUZ SONUÇLANIYOR”

Davaların kaybedilmesindeki en önemli faktörlere değinen Erzincan Valisi Ali Arslantaş, “İşçi ve işverenler arasında iş ilişkilerinde her zaman pürüzler ortaya çıkabilir. Haksızlığa uğradığını düşünen çalışanlar tarafından açılan iş davalarında, sanılanın aksine mahkemeye sunulan dava dilekçeleri, sadece çalışma dönemi alacakları, ücret alacak davaları, kıdem ve ihbar tazminatı davaları ya da alt işveren işçi davaları ile sınırlı kalmıyor. İnsan Kaynakları ve İş Hukuku mevzuatında yapılan uygulama hataları, bilgi eksikliği ya da sözleşme şartlarıyla çelişen uygulamalar gibi başlıklarda açılan davalar bilgi eksikliği nedeniyle işverenler tarafından kaybediliyor. Açılan iş davalarında, mahkemelerden çıkan kararlar yüzde 90 gibi yüksek bir oranda işverenler açısından olumsuz sonuçlanıyor. Davaların kaybedilmesindeki en önemli faktör nedir? İşverenlerin haklı olduklarını ispatlayamamaları ve savunmalarını güçlendirecek belgeleri mahkeme dosyalarına koyamamaları önemli sorunlardan biridir. İş sözleşmesi prosedürlerine yeterince önem verilmemesi ise davanın kaybedilmesini kaçınılmaz hale getiriyor” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Konuşmaların ardından seminer veren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Daire Başkanı Uğur Ocak, Ücret alacakları konusunda katılımcılara bilgiler vererek, alınan ücretin miktarının ispatı işçiye düştüğünü söyleyerek, İşçi ücretinin ne kadar olduğunu dava dilekçesinde açıklamalıdır. Eğer dava dilekçesinde bir ücret belirtmediyse, ücret bordodaki kadar kabul edilir dedi. Çalışanın alacağı ücret Asgari ücretin altında olamaz diyen Ocak, hiçbir işte Asgari ücretin altında bir ücretin ödenmesi mümkün olmadığını söyledi.

Daha sonra ise Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Daire Başkanı Mustafa Söylem katılımcılara İşçilik alacakları hakkında sunumunu gerçekleştirdi.

Editör: Doğu Gazetesi