Erzurum ATA Teknokent’te düzenlenen toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Bayburt Vali Yardımcısı Ali Gökay, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, protokol üyeleri ve davetliler katıldı. 

Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği toplantısında, üniversiteler, sanayi kuruluşları ve destekleyici kuruluşlar bir araya geldi. Erzurum, Erzincan ve Bayburt'tan gelen katılımcılar işbirliğine ilişkin fırsatlar ve çözüm önerilerini ele aldı.
 

Toplantıda konuşma yapan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, toplantıda kamu-üniversite-sanayi işbirliği durumunun masaya yatırılarak, sorunlar, çıkış yolları ve fırsatların aranacağını belirterek; Böylece her sektörün bir başkasının aynasında kendisini görme imkânı bulacağını, her türlü işbirliğinin önündeki en önemli engel olan, kendini önceleme, önemsetme ya da her şeyi kendi bakış açısıyla değerlendirmenin yanlışlığının farkına da varılmış olacağını kaydetti.
 

Konuşmasının devamında Erzincan hakkında bilgiler veren Vali Akdemir ; “ Kamu-üniversite ve sanayi işbirliğinin ne kadar hayati bir önem taşıdığını, gelişmemize, refah ve zenginliğimize ne kadar büyük katkı sağlayacağını hepimiz biliyoruz. O nedenle işin önemine değinmek istemiyorum. Bir de, her ilin durumu, sorunları bir diğerinden farklı olduğunu düşündüğümden dolayı Erzincan özelinde konuşmak istiyorum. Erzincan ili kamu alt yapı yatırımlarını büyük oranda tamamlamış, hızla gelişen üniversitesi, organize sanayi bölgesi, küçük sanayi siteleri, yeni oluşturulan istihdam alanları ile göçü engellemiş ve başka illerden göç alır hale gelmiş dinamik bir şehirdir. Hükümetimizin her ile bir üniversite politikası sayesinde, 2006 yılında kurulan Erzincan üniversitesi bugün tıp, eczacılık ve hukuk gibi 9 fakülte ile toplamda 18.000 öğrenciye ulaşmış, Bir ilçemiz dışında her ilçemizde meslek yüksekokulları açılmıştır. İçinde uluslararası firmaların bulunduğu, sunduğu imkân ve fırsatlar itibariyle bölgenin en cazip organize sanayi bölgesi olan Erzincan organize sanayi bölgesi bugün % 70 civarında doluluk oranına sahiptir. İşsizlik oranı ise, Türkiye ve bölge ortalamasının oldukça altında % 6 civarındadır. Hızla gelişen Erzincan’ın en çok ihtiyacını duyduğu husus ise, gelişmesine yön verecek, ilde sinerji oluşturacak, moral ve motivasyonu yükseltecek sektörle arası işbirliği ve diyalogdur.” Dedi.
 

AR-GE ve İNOVASYONA AĞIRLIK VERİLMESİ GEREKİYOR
 

Erzincan’ın gelişimini doğru ve planlı bir şekilde sürdürebilmesi, refah ve zenginlik üretebilmesi için, yenilikçi bir stratejiye, sağlam bir işbirliğine ve uygulama planına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Sayın Valimiz, şehir olarak rekabetçi gücü artırabilmek, bilgiyi paraya dönüştürebilmek için ar-ge ve inovasyona ağırlık verilmesi gerektiğini, bu noktada, il olarak bazı önemli eksiklerin ortaya çıktığını belirterek; “Yıllardır sanayinin Ar-Ge den uzak kalması, üniversitemizin bu konuda gerekli açılımları yapamaması gibi nedenlerle üniversite-sanayi işbirliğimiz istenilen seviyede değildir. Bu farkındalıkla, bu işbirliğini geliştirme adına il genelinde bir dizi toplantılar, çalıştaylar düzenlendi, düzenleniyor, ancak bu konuda henüz bir kurumsal yapı oluşturamadık. Mesela, sanayici ve bilim adamlarını, öğrencileri buluşturabileceğimiz bir teknokentimiz bulunmamakta. Teknokentler ya da teknoparklar, üniversite ve sanayi işbirliğinde en önemli adreslerinden biri ve ar-ge ve inavosyon faaliyetlerinin yürütüldüğü, danışmanlık hizmetlerinin verildiği yerler. Böyle bir merkezi mutlaka kurup faaliyete geçirmemiz gerekiyor. “
 

NİTELİKLİ ELEMAN KONUSUNDA ARZ VE TALEBİ BULUŞTURAMIYORUZ
 

“Sanayi kesiminin ihtiyacı olan nitelikli elemanı yetiştirecek bölümlerin, üniversite ya da meslek liselerimizde bulunan bölümlerle örtüşmemesi; ayrı önemli bir sorun olarak karşımızda durmakta. Yani nitelikli eleman konusunda arz ve talebi buluşturamıyoruz. Yine, üniversite öğrencilerinin sanayide staj imkânlarının kısıtlı ya da hiç olmaması işbirliğinin önündeki bir başka engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer biz, sanayi kesimi ile üniversite camiasını belirli zeminlerde bir araya getiremez, tanıştıramaz, buluşturamazsak zaten işbirliğini gerçekleştiremeyiz. O nedenle mutlaka bu zeminleri de bir şekilde oluşturmamız gerekiyor. Diğer taraftan, akademisyenlerimizin bilginin ekonomik yarara dönüştürülmesi ve ticarileştirmesine soğuk bakması, sanayi ile ortak proje oluşturma kültürünün yeterince yerleşmemesi ve üniversite imkânlarının sanayici tarafından yeterince tanınmaması, aşılması gereken önemli sorunlar karşımıza çıkmakta. Elbette işbirliğinin önünde engel olan olarak duran daha birçok sorun var. Bunları da birçoğumuz biliyor, yaşıyoruz. Peki, neden bu sorunları aşamıyoruz? Çünkü hiç bir mekanizma bizi zorlamıyor. Kimse keyfi kaçsın istemiyor. Kamu, üniversite ve sanayici olarak aynı dili konuşamıyoruz. Birimiz sorunu diğerimiz sorunu olarak algılanmıyor. Sorun; ya Valiliğin, ya üniversitenin ya da sanayinin sorunu olarak algılanıyor. Belki 3 sektörün işbirliğini zorunlu kılan yeni yasal alt yapı ve zeminler oluşturulabilir mi? Ar-ge ve inavosyon faaliyetlerine daha büyük destekler, hibeler verilebilir mi? Biraz sonra, panelde sorunlar ve çözüm yolları tartışılacak, bölge için bir yol haritası çıkarılacaktır. Sonuç olarak; kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin neden gelişmediği ya da neden istenilen düzeyde olmadığı konusunda daha çok düşünmeli ve yeni arayışlar içerisine girmemiz gerekmektedir. Sözlerimi burada tamamlarken, panelin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, panelimizin bölgemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan ise, "Bu toplantıyı yapmamızdaki amaç, bölgesel olarak (Erzurum, Erzincan ve Bayburt) Ar-Ge ve yenilikçilikle ilerlemesinin hızlandırılması yönünde Kamu-Üniversite-Sanayi üçgeninin ortak çaba ve çalışmalarına bir temel oluşturulmasını sağlamaktır. Üniversitelerin ürün ile süreç iyileştirme ve geliştirme odaklı projelerinin bölge sanayisinde can bulması kamunun buna aracılık etmesi, bilimin sanayiye dönüşmesi hedeflenmektedir. " şeklinde konuştu.
 

Toplantı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt'un sunumuyla devam ederek sona erdi. 
     
Editör: Doğu Gazetesi