Dünya Sağlık Örgütü, Küresel Yol Güvenliği Programı kapsamında desteklenecek olan projede sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanma davranışlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından ilimizde uygulaması yapılacak olan proje kapsamında Erzincan Valiliği koordinasyonunda emniyet mensupları, sürücü dernekleri ve medya işbirliği ile emniyet kemeri ve bebek koltuğu uygulamasının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu proje ile Erzincan’da geliştirilecek olan modelin daha sonra ülke genelinde yaygınlaştırılması planlanmaktadır.
Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Abdurrahman Akdemir, trafik kurallarına uyulması ile kazaların büyük bölümünün önüne geçilebileceğini belirterek; “Özellikle Türkiye’de son yıllarda karayollarında çok önemli iyileştirmeler gerçekleştirildi. Bölünmüş yol uygulamasıyla ortaya çıkan yeni karayolları trafik kazalarının meydana gelme sebepleri içerisinde yer alan yol darlığı gibi çeşitli nedenleri ortadan kaldırdı. Bu gün trafik kazalarının oluş nedenlerine baktığımızda, ağırlıklı olarak tek taraflı, yani sürücülerin herhangi bir nedenden dolayı dikkatsizliği, ihmali, aşırı sürat gibi birçok nedenden dolayı tek taraflı kazaların meydana geldiğini görüyoruz. Özellikle bu kazalarda da emniyet kemeri takılmamış olması ölümlere sebep olabilmekte, yaralanmaları daha farklı boyutlara taşıyabilmektedir. Kaza olması durumunda emniyet kemeri kullanılması yaralanma ve ölümlerin önlenmesi bakımından son derecede önemlidir” dedi. .
Açıklamasında, geçtiğimiz yıl Erzincan Valiliği tarafından Erzincan’da başlatılan “Emniyet Kemeri ve Hız Kontrolü” ile Türkiye’de ilk defa ilimizde yürürlüğe sokulan “Sahte Emniyet Kemeri Tokalarının Satışı ve Kullanımının Yasaklanması” uygulamalarına dikkat çeken Abdurrahman Akdemir, Erzincan’da sürücülerin trafik kurallarına uyma oranlarına bakıldığında son bir yılda yüksek oranda artış olduğunu belirterek; bu tür projelerle Erzincan’ın Türkiye’ye örnek bir il olacağını kaydetti.
Editör: Doğu Gazetesi