Erzincan’ın Kurtuluşu’nun 104. Yılı münasebetiyle Erzincan Belediyesi önünde, 33 yazar ve 70 yayınevinin yer aldığı Kitap Fuarı’nın açılışı yapıldı.

Açılışta konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent; “Kıymetli Erzincanlılar kitap medeniyetin, kültürün en önemli damarlarından bir tanesidir. Bu yüzden kitap okumaya çok çok önem veriyoruz. İlimizde ve ülkemizde kitap okuma oranlarının oldukça düşük olduğunu düşünerek bunun artması için hepimiz elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiğini biliyoruz. Kitap Fuarı'nın açılışında Sayın Başbakanımızın üniversitemizde gençlerle buluşuyor programında öğrencilerimizden bir istek gelmişti. Senelerdir Erzincan'da bir kitap fuarı açılmıyor diye bir istek gelmişti, bunun üzerine Sayın valimiz başta olmak üzere belediye başkanımız başta olmak üzere bu kültür ve sanat etkinliklerini içerisinde kitap fuarının da açılması gerektiği kanaatine varıldı ve bu kitap fuarı hikâyesi bu şekilde başladı. Öyle zannediyorum ki bu kitap fuarında öğrencilerimiz başta olmak üzere, gençlerimiz başta olmak üzere bütün Erzincanlılar faydalanacaklar takip edecekler ve kitap okuma oranlarına katkıda bulunacaklardır diye ümit ediyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun; “104 kurtuluş yıldönümü münasebetiyle bugün burada kitap Fuarı'nın açılışına katılım sağlamak üzere toplanmış bulunmaktayız. Bu günleri bize vatan kılan 104 yıl önceki tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle şükranla anarak sözlerime başlamak istiyorum. Bu gün bir şeyler ifade edebiliyorsak özgürlüğümüzü yaşayabiliyorsak, 104 yıl önce bu vatanın kalması ve bugünlere gelmesi için emek koyanların sayesinde olduğunu biliyoruz.  Yazarlar noktasında benim dünya görüşüm olarak 84 milyonu kucaklayan 84 milyona ufuk açan ilkeli yazarlara ihtiyacımız var bu minval üzere yetişecek tüm yazar adaylarına da bu pencereden bakarak yetişmelerini arzu ediyoruz” dedi.

Son olarak konuşan Erzincan Valisi Mehmet Makas; “Bugün burada bulunmamızın baş kahramanı olan yerel yazarlarımız yazarlar birliğimiz ve sevgili gençler sevgili can Erzincanlılar hepinizi saygıyla hürmetle muhabbetle selamlıyorum. Öncelikle ben de başkanımın belirttiği üzere 104 yıl önce bize bu toprakları vatan kılan ecdadı rahmetle minnetle anıyorum. Erzincan’ın kurtuluşun 104. yılında Erzincan’ımızın kurtuluşunu istedik ki bir hafta boyunca kültür ve sanat etkinlikleri adı altında tüm Erzincanlıya coşkuyla yaşatalım. Ama bu arada da kültür ve sanat hayatına katkıda bulunalım bunu ilk etabı geçen haftalarda izlemişsinizdir 5-6 gün süren hatta bir gün daha eklediğimiz Erzincan kış fotoğraf maratonuydu.  351 fotoğrafçı sanatçı kardeşimiz bu maratona katıldı 1217 fotoğraf yarıştı hava şartları daha iyi olsaydı belki bir rekora imza atacaktık. Çünkü ilk müracaat sayısı 550 küsurdu. Misafir edeceğimiz yurtlarda kalacağım diye müracaat eden sanatçı sayısı 451, buna rağmen belki Türkiye'de yapılan fotoğraf maratonlarındaki en büyük katılımı sağlayarak 1217 tane birbirinden güzel kareyi yarıştırdık ve bunların 70 tanesi neden ödül verdik.

Erzin canımız kitap okuma noktasında Türkiye'de ilk 10 vilayet arasında. Ben bu bağlamda uğraşan büyük katkı sağlayan eğitim camiasının temsilcisi olan aziz hocama ve eğitim camiasına teşekkürlerimi bir borç biliyorum. İnşallah biz İlk üçe ilk bire girmek adına nüfustaki oranımıza göre bu kitap fuarı kurmaya çalışıyoruz.

Bizim bu bir hafta boyunca yapacağınız etkinliklerde hiçbir faaliyet sadece oturup tertip komitesinin karar verdiği bir faaliyet değildir. Her biri can Erzincanlı'dan buradaki öğrenci kardeşlerimizden halkımızdan bize gelen talepler neticesinde oluşturulmuş etkinliklerdir. İnşallah bunların hayırlara vesile olacağını, öncelikle can Erzincan’ımızın tanıtımını en üst seviyeye taşıyacağına inanarak yola çıkan bu ekibe teşekkür ediyorum.  Bugün burada sekizi yerel olmak üzere 33 yazarımız, 70 yayınevi 10 gün boyunca Erzincanlıları ağırlayacaklar” diyerek sözlerini sürdürdü.

Yapılan konuşmaların ardından Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Temsilcisi Yazar Halil İbrahim Özdemir açılış kurdelesini keserek fuarı hizmete açtılar.

Editör: Doğu Gazetesi