Güzelleşmek için, yasal olmayan yollardan alınan bazı kozmetik ürünlerinde kimyasallara rastlanabileceğini belirten uzmanlar, güvenilir yerlerden kozmetik ürünleri almaları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Uzmanlar açıklamalarında şunları söyledi; “Kozmetik ürün alırken doğal ve saf olmasına özen gösterilmeli, içerisinde katkı maddelerinin fazla olmamasına özen gösterilmeli. Alacağınız ürünün üzerinde kullanma talimatı, son kullanma tarihi, içerisinde bulunan maddeler yazıyor olmasına dikkat edilmeli. Kozmetik ürünün ambalajında, son kullanma tarihinin yanında raf ömrü de yazar. Şunu unutmamalısınız ürünlerin raf ömrünün uzun tutulması için ek koruyucu maddeler ekleniyor bileşenlerine. Raf ömrü uzun olan ürünlerden elinizden geldiği kadar uzak durmanızda fayda var. Biz güzellik uzmanlarının bir deyişi vardır, her kadın güzeldir, yeter ki güzelliğini kullanmasını bilsin. Bu güzelliğin sırrı da tabi ki doğru ürün kullanmaktan geçiyor.  Bazen maddi imkansızlıklar nedeniyle vatandaşlar merdiven altı ürünlere yönelebiliyor. Ve bazen geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunları yaşayabiliyorlar. Ciltlerde kaşıntı, tahriş, kızarıklık ve döküntüye neden olabiliyor. Vatandaşlarımızın bu konuda çok dikkatli olmalarını istiyoruz.

Kozmetik ürünlerinde yönetmeliğe göre yasaklanmış bazı maddeler vardır. Alınan her üründe bu maddelerin olup olmadığını kontrol ediilmeli. Örneğin, el sabunlarında triklosan triklorokarbon zararlı olarak öngörülmektedir. Aynı zamanda ojelerde formaldehit, tolüen, DBP yasaklanmıştır. Tıraş kremlerinde saç jölelerinde nanifenol denilen madde de yasaklanmıştır. Ancak birçok üründe bu maddeler var ve bizim evlerimize rahatlıkla girebiliyor.

Parfüm ve ojeler kısırlık sebebi olabiliyor. İçerisinde yasaklanan maddeler kullanıldığında hanımlarda kısırlık sebebi olabiliyor. Bazı kozmetik ürünler kısırlık yaptıkları yetmiyor gibi kanser riski de taşıyor. Örneğin, biomutajenlere uzun süre maruz kalındığında insan sağlığına büyük hasarlar verebiliyorlar. Birçok parfüm ve ojelerde kullanılan fitalatlar hanımlarda hormon bozukluğuna sebep oluyor. Bu ürünleri kullanan kadınların doğurganlık problemleri yaşaması kaçınılmaz hale geliyor. Aynı zamanda uçucu kimyasal maddeler içeren kozmetik ürünler de insan sağlığın önemli zararlara sebep oluyor.

Bayram tatili boyunca 760 bin 449 sağlık personeli görev yapacak Bayram tatili boyunca 760 bin 449 sağlık personeli görev yapacak

Kozmetik ürünlerde kullanılan bazı maddeler alerjen etkiye sahip olabiliyor. Özellikle içerisinde fitalat, akrilamid, paraben ve formaldehit bulunan ürünler alerjik özelliğe sahiptir.  İnsan vücudu yabancı maddelere karşı bağışıklık sistemiyle alerjik reaksiyonlar başlatır. Bu reaksiyonlar göz önünde bulundurulması gerekir. Çoğu zaman bu alerjik reaksiyonlar sonucunda ciltte hasara sebep olup ciddi tedavi gerektiren durumlara yol açabiliyorlar. Elimizden geldiği kadar bu maddelerden uzak durulmalı. Kozmetik ürün kullanacaksak eğer en doğal olanını kullanmakta fayda var.

Editör: Adem Küçükkaya