(KUDAKA) 2015 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı, Erzincan Belediyesi çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Vali Yardımcıları Ahmet Türköz ile Fatih Kaya, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Polat, KUDAKA Genel Sekreter Vekili Murat Karapınar, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan KUDAKA Genel Sekreter Vekili Murat Karapınar konuşmasında; “Kalkınma Ajansı olarak 2010 yılında faaliyete geçtik. Kalkınma ajanslarının kuruluş amaçları tabi bölgemizin gerek teknik, gerek sosyal altyapısı itibariyle, beşeri sermayesiyle sektörel potansiyellerinin daha ileriye götürülmesinde, daha gelişmesine, gerek ulusal düzeyde gerekse de uluslar arası düzeyde gelişmelere, yeniliklere entegre olabilmesi anlamında faaliyet icra ediyoruz. Ajansa biçilen bu misyon çerçevesinde, bazen mali destek mekanizmalarında olduğu gibi araçlarla, bazen de bölgenin en azından potansiyelliğinin ortaya konması, yolunun çizilmesi yönünde bağlanarak faaliyet icra edilmelidir. Belki bölge potansiyellerinin belirlenmesi, ortaya konması,bir vizyon çizmesi anlamında gerek Kamu kurum kuruluşlarını, gerek bürokrasiye gerekse de özel sektöre ajansımız hale hazırlı Kalkınma Bakanlığında olan 13. Ulusal Kalkınma planıyla da eş güdümlü olarak hazırlanan tamamlayıcı özellikte olan 2023’ü hazırlamış durumdayız. İnşallah 10 ay süresinde onaylanmasından sonra kapsama itibariyle bölgemizin Erzincan,- Erzurum ve Bayburt illerinin potansiyelleri ve bu potansiyeller doğrultusunda 23 Ulusal hedefiyle ölçüşecekşekilde bölgesel eylemlerimizi içeren plan hazırladık. İnşallah yakında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Ardından konuşan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy açıklamasında; “Son 12 yıl içerisinde bölgesel kalkınma arasındaki dengesizliği gidermek için devletimizi tarafından uygulanan projeler Doğu Anadolu Bölgesinde de Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde de 3 ilimizi kapsamaktadır. Bu illerimiz Erzincan, Erzurum ve Bayburt’tur. Dokuz aylık süre içerisinde katıldığımız toplantılarda gerçekten illerimizdeki yastık altı sermayesinin nasıl bu ajanslar aracılığıyla, projelerle yatırıma dönüştürüldüğünü gördük. Bu gerçekten sevindirici bir durumdur. Buradan alacağımız bilgilerle 20 Şubat’a kadar yapılacak projelerin sunumu ile ilgili de yaklaşık 12 Milyon Liralık bölgeye ayrılan paranın öz kaynaklarla birlikte yeniden 2015 yılında hem istihdamın artırılması açısından hem bölgenin kalkınması açısından ne kadar ivme kaydettiğini görmekteyiz. Onun için projeleri destekliyoruz. Hem Kamu olarak yerel yönetimlerin güçlendirilmesi açısından bizde Belediye olarak birçok proje sunacağız. İnşallah bu projelerimiz kabul olur ve Belediyemizin birçok ihtiyacını da karşılamış olacağız. Önemli olan burada bölgeler arasındaki dengesizliğin giderilmesidir. Bunu da görüyoruz hem Erzincan, hem Erzurum hem de Bayburt bu projelerden yeteri adar destek alıyor. Aynı zamanda projelerin uygulanması yatırıma dönüşmüyor, bu bölgede batıya doğru göçüde engellemişoluyor. Bu 2015 yılı içerisinde yapılacak projelerin inşallah bölgemize ve illerimize güzel yatırılar ve güzel projelerle ortaya güzel şeylerin çıkacağınıümit ediyorum. Burada emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Özellikle KUDAKA’da çalışan başta Genel Sekreterimiz olmak üzere yönetim kuruluna, ayrıca yine illerimizin ticaret odası başkanlarına, il genel meclis başkanlarına, belediye meclis üyelerine ve Valilerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu toplantılarda gerçekten çok ciddi tartışmalar oluyor. Herkes kendi iline güzel projelerin kazandırılması için çaba sarf ediyor. Bizde bunları elimizden geldiği kadar destekliyoruz. Bu 2015 yılının bereketli geçmesini, illerimize hayırlı projeler kazandırılması dileğiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Programda son olarak bir konuşma yapan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman açıklamasında; “Değişimin baş döndürücüsü ve bize ulaştığı bu dünyada kendi potansiyelinin farkına varan ve bu potansiyeli rasyonel kullanan Bölgeler ve ülkeler kalkınma yarışında çok hızlı yol almaktadırlar. Bölgesel ekonomik kalkınma veya sosyal gelişme alanlarında gerçekleştirilmesi düşünülen yapısal bir dönüşüm ve düşündürebilir kalkınmayı sağlamaya yönelik kolaylıların kaynağıkalkınma ajanslarıdır. Ulusal Kalkınma planı ve programındaki ilke ve politikalarla uygun olarak bölgesel kalkınmayı hızlandırmakta, bölgeler arasıgelişmişlik farkını azaltmakta ve bu kalkınmanın sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu projeler ile bölgesel gelişim perspektifinde sorumlu olduğu rolü layıkıyla yerine getirebilmek için önemli bir gayret sarf etmiştir. Bu Başarlı çalışmalarından dolayı başta Ajansımızın yönetim kurulu üyelerine, genel sekreterliklerine ve tüm ajans çalışanlarına yürekten teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Yeni boyutlarla beklentileri karşıladığımız 2015 yılında Erzincan’ın her alanında gelişmesi için iyi projeler üretip vatandaşlarımızın da talepleri doğrultusunda devletimizin tüm imkânlarını milletimize sunmaya artan şevk ve arzuyla devam edeceğiz. Yeni yıl bizim için tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış geniş ve potansiyeli yüksek, barış ve hoşgörünün sembolü olan Erzincan’a hep beraber mutlu ve aydınlık yıllara taşımanın arzusuyla girdik, inşallah da öyle olacaktır. 2010 yılından beri şehrimizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için sosyal sermayeyi gerçekleştirmek suretiyle yerel potansiyeli hayata geçirmek için çalışan Kuzeydoğu Anadolu Ajansı birçok projemize maddi olanak ve destek sağlamış, şehrimizin kalkınmasıve kanıtlanmasında etkili rol oynamıştır. Bizlerde Erzincan’dan göreve geldiğimizden beri yurt içi, yurt dışı olmak üzere bir çok etkinliğe katılıp,şehrimizin yatırım potansiyelini tanıtmak için çalışıyoruz. Bundan sonrada aynı şevk ve heyecanla faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Konuşmacıların konuşmaların ardından KUDAKA yetkilileri tarafından 2015 yılı Mali Destek Programı açıklandı. Hangi sektörlerde ne miktarda mali destek verileceği konusunda yapılan bilgilendirmeyi çok sayıda işadamı ve sanayici takip etti. Toplantı 2015 yılı mali destek programının öncelikleri, bütçesi, başvuru koşullarının anlatıldığı sunumun ardından KUDAKA uzmanları tarafından katılımcıların sorularının yanıtlanması ile devam etti.
Editör: Doğu Gazetesi