Macaristan Heyetinin ilimizde 3 gün süren inceleme ve temasların ardından Macaristan heyeti, Erzincan valisi Abdurrahman Akdemir ve Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy’un katılımıyla gerçekleşen değerlendirme toplantısının ardından iki şehir arasında belirlenen işbirliği konuları üzerinde anlaşmaya varılarak protokol imzalandı.
Erzincan Valiliği toplantı salonunda gerçekleşen protokol imza törenine Vali Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Macaristan Delegasyon Başkanı, Milletvekili ve Belediye Başkanı Dr. Attila Tilki, Macaristan Eyalet Temsilcisi Sandor Filep, Kalkınma Ajansı Dış İlişkiler Başkanı Dr. Zoltan Balogh, Vali Yardımcısı Fatih Kaya,  İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun, ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.
Protokolün imzalanması öncesi bir Vali Abdurrahman Akdemir ve Delegasyon Başkanı Dr. Atilla Tilki ortak basın açıklaması yaptılar. Delegasyon Başkanı Dr. Atilla Tilki yaptığı basın açıklamasında Macaristan Parlamentosu üyesi olduğunu aynı zamanda Bütçe Komisyonu Başkanlığı, Dış İlişkiler Başkanlığı ve aynı zamanda Belediye Başkanlığı yaptığını belirterek VABPro kapsamında Valiliğimiz tarafından yapılan davete üzerine Erzincan’a geldiğini söyledi.
SICAK İLİŞKİLER OLMADAN SİYASİ İLİŞKİLER GELİŞTİRİLEMEZ
Açıklamasında yaklaşık 3 ay önce Erzincan Valisi Abdurahman Akdemir başkanlığında bir heyetin Macaristan’ı ziyaret ettiğini ifade eden Delegasyon Başkanı Dr. Atilla Tilki; “Hem Macaristan’da hem de Erzincan’da işbirliği yapmak üzere görüşmeler yaptık. İkili işbirliği görüşmelerinde bazı konularda her iki tarafta anlaşmaya vardı. Bu anlaşmaya vardığımız konulara girmeden önce Türk insanı hakkındaki bazı hislerimi sizlerle paylaşmak isterim. Çalışma ziyareti esnasında pek çok tarihi bölgeyi ziyaret ettik. Ziyaretlerimiz esnasında çok sıcakkanlı karşılandık. Sadece buradaki yönetimdeki insanlar tarafından değil, tüm halk tarafından çok sıcak karşılandık. Benim görüşüm şudur ki; karşılıklı sıcak ilişkiler olmadan siyasi ilişkilerin geliştirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla sadece ikili işbirliği konularına değil, arkasından gelecek olan sıcak ilişkileri de göz önünde tutuyorum. Bu çalışma ziyareti çok iyi bir şekilde organize edilmiş ve faydalı olmuştur. İki şehir arasındaki ilişki uluslararası düzeye taşınacağını umuyorum. Macaristan Kalkınma Bakanı bizim bölgemizden. Kalkınma Bakanı ülkemizde fonların nasıl kullanılacağına karar veren kişidir. Dolayısıyla kendisi de bu ikili işbirliği konusunda büyük katkılar sağlayacaktır.” Şeklinde konuştu.
Delegasyon Başkanı Dr. Atilla Tilki’nin konuşmasının ardından bir konuşma yapan Vali Abdurrahman Akdemir, “Erzincan heyeti olarak Haziran ayında Macaristan’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Delegasyon Başkanı Dr. Atilla Tilki’nin nezdinde Macaristan’da bizi ağırlayan dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Erzincan heyeti olarak yoğun bir ilgi ile karşılaştık.” Dedi.
TÜRKİYE ve MACARİSTAN ARASINDA BİR ÇOK ORTAK DEĞER VAR
Açıklamasında Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihe dayalı dostluğu ve ortak değerlerine değinen Vali Akdemir; “Gerek Macaristan ziyaretinde gerekse Macaristan heyetinin Erzincan ziyaretinde dile getirdiğimiz çok ortak değerlerimiz var. Umuyoruz ki Erzincan ve Szabolcs-Szatmár-Bereg eyaleti ile başlatacağımız ilişkiler sayesinde bu ortak değerleri geliştireceğiz ve gelecek nesillere aktaracağız. Bu ilişkilerin en önemli bölümü budur.” Şeklinde konuştu.
MACARİSTAN’DA AB FONLARI İLE NASIL İŞ SAHALARI AÇILDIĞINA ŞAHİT OLDUK
Açıklamasının devamında Macaristan’da ki çalışma ziyaretindeki izlenimlerini paylaşan Vali Akdemir; “Macaristan bildiğiniz üzere Avrupa Birliğine bağlı bir ülke. Bizim gittiğimiz bölge Erzincan gibi ülkeniz az gelişmiş ve doğusunda bulunan bir ülkeydi. Özellikle iki bölgenin coğrafyası iklimi, altyapısı açısından bir birine çok benzeyen bölge olduğunu gördüm. Bu bölgenin Avrupa birliği projelerinde ki hibelerini kullanarak bölgeye özellikle ekonomik gelişmişlik anlamında önemli uygulamalar içerisine girdiğini gördük. Avrupa Birliği fonlarının özellikle köylerin ve beldelerin altyapısının iyileştirilmesi konusunda ve tarım ve hayvancılık başta olmak üzere önemli sektörlerde nasıl kullanıldığını, insanlara nasıl iş sahaları açıldığına şahit olduk. Bizi etkileyici kısmı ise bu bölümdü.”
 
 
 
ERZİNCAN’IN DEĞERLERİNİ TANITILMASI NOKTASINDA BU ZİYARETİ ÇOK ÖNEMSİYORUM
“Erzincan olarak kardeş eyaletin Avrupa birliği fonlarının kullanılması ve projelerin uygulanmasındaki deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz. Ben özellikle Macaristan heyetinin de Erzincan’ı görmesini ve onlara da Erzincan’ın değerlerini tanıtılması ve paylaşılması noktasında Erzincan ziyaretini çok önemsiyorum. Macaristan heyeti üç günlük bir ziyaret için Erzincan’dalar. Daha kalabalık ve daha uzun süreli bir program hazırlamıştık. Ama Macaristan’da ki yoğun bir seçim dönemi nedeniyle İnşaallah bu programı 12 Ekimden sonra gerçekleştireceğiz.  Bu üç günlük ziyaret konusunda özellikle Macaristan tarafının talebi doğrultusunda kültürel ve tarihi değerler, Türk kamu yönetimi ve tarım konusunda bir program düzenlendi. Umarım başarılı ve faydalı olur.”
İKİ ŞEHİR ARASINDA KARDEŞ ŞEHİR İLİŞKİLERİ KURMAYI ARZU EDİYORUZ
“Çalışma ziyaretinin değerlendirme toplantısını iki taraflı olarak yaptık ve hangi konularda işbirliği yapılacağını belirledik. Biraz sonra imzalayacağımız protokol çerçevesinde özellikle iki şehir arasında turizm, eko turizm, kültürel miras, kış sporları, tarım, üniversiteler arası iş birliği değişim programları yapmayı arzu ediyoruz. İki şehir arasında kardeş şehir ilişkileri kurmayı arzu ediyoruz. Bundan sonra başlatacağımız bu işbirliği umarım Türkiye ve Macaristan arasında bir ilk olacak ve bu diğer şehirlere de örnek oluşturacaktır.”
Vali Abdurrahman Akdemir’in konuşmasının ardından Vali Abdurrahman Akdemir ve Delegasyon Başkanı Dr. Atilla Tilki karşılıklı olarak işbirliği protokolünü imzaladılar. İmza töreninin ardından Vali Abdurrahman Akdemir, Delegasyon Başkanı Dr. Atilla Tilki ve diğer heyet üyelerine günün anısına bakır tabak ile hat ve ebru sanatından yapılmış bir tablo hediye etti. Delegasyon Başkanı Dr. Atilla Tilki ise Vali Abdurrahman Akdemir’e Macaristan arması işlemeli bir yöresel ürün takdim etti. 
Editör: Doğu Gazetesi