Yapılan açıklamalarda,Sosyal Bilimler Liseleri ; edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmesi amacıyla ilk defa 2003 yılında İstanbul’da açılmıştır. Ortaokul veya imam-hatip ortaokulu üzerine öğrenim süresi dört yıl olan yatılı ve/veya gündüzlü olarak eğitim ve öğretim veren kurumlardır. Bu okullarda öğretim süresi, bir yılı hazırlık olmak üzere 5 (beş) yıldır. Sınıf mevcutları 30 olup, hazırlık sınıfına her yıl alınacak öğrenci sayısı 5 şubeyi geçemez.
Kuruluş yönetmeliğinde SBL'nin amaçları şöyle açıklanmıştır:
Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.
Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yükseköğretime hazırlar.
Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlar.
Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlar.
Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirir.
Toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunur.
g) Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltecek ve gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlar.
 
Erzincan Sosyal Bilimler Lisesi 2014-2015 eğitim öğretim yılında eğitime başlayacak
                  
1990 yılında eğitim-öğretime başlayan Milliyet Anadolu Öğretmen Lisesi; 05/06/2014 tarih ve 2288835 sayılı Anadolu Öğretmen Liselerinin, Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine dönüştürülmesine ilişkin Makam onayı ile Sosyal Bilimler Lisesine dönüştürülerek, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren Erzincan Sosyal Bilimler Lisesi olarak eğitime devam edecektir.
Kız-Erkek pansiyonlu ve 24 derslikli olan Erzincan Sosyal Bilimler Lisesi, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında 120 öğrenci alarak eğitim-öğretime başlayacaktır.
Editör: Doğu Gazetesi