Erzincan’da ekmek israfını önlemek için bir araya gelen merkez çarşısı esnafları "Çöpe atılan ekmeklerle çok sayıda okul, hastane açılabileceğini bu nedenle yiyeceğimiz kadar ekmek alalım, israf etmeyelim." diyor.
Afrika'ya yetecek kadar ekmeğin israf edildiğine dikkat çeken merkez çarşısı esnafı bu duruma bir dur demek için böyle bir çalışma başlattıklarını belirttiler.
Ekmeğin tüm dünyada insanların temel besin kaynaklarından birisi ve tarih boyunca insanoğlunun en çok ürettiği ve tükettiği gıda ürünü olduğunu, toplumumuzda aynı zamanda alın terini, paylaşmayı, bereketi ifade eden ekmeğe derin bir saygı olmasına rağmen, en fazla israf edilen gıda ürünlerinden birisi olduğunu vurgulayan Erzincan Merkez çarşısı esnafları, araştırmalara göre Türkiye genelinde 250 gramlık standart ekmekten günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet üretilmektedir. Üretilen bu ekmeklerin günde 95 milyonu, yılda ise 35 milyarı tüketiliyor. Üretilen bu ekmeklerin günde 6 milyonu, yılda ise 2,1 milyarı israf ediliyor. İsrafın ana nedeni ise ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, yemekhanelerde ekmeğin üzerinin açık veya ambalajsız olarak sunulması. Fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi ve bayat ekmeğin değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmamasını göstermiştir.”
İsraf edilen ekmeklerle bir yılda büyük yatırımlar yapılabileceğini ifade eden merkez çarşısı esnafı, “Bir yılda israf edilen ekmekle 100 yataklı 80 hastane, Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 16 derslik 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt ve 500 km ‘lik bölünmüş yol gibi yatırımlar yapılabilir şeklinde konuştular.  
Editör: Doğu Gazetesi