Kulak Burun Boğaz anabilin dalında Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Oğuz Önder sonbahar ayları Kulak Burun Boğaz polikliniklerinin dolup taştığı zamanlar olduğunu belirterek, “bu alerjik rinit dediğimiz yani hastanın hapşırması, Burun kaşıntısı, kulak kaşıntısı, gözlerde yaşarma, kişinin kendisini sanki grip olmuş gibi hissetmesi, özellikle burundan nefes almasında sıkıntı çekmesi gibi hadiseleri olan hastalar bizlere başvuruyor.

Bu şekilde rahatsızlıkların medikal tedavilerle rahatlıkla tedavi edildiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Oğuz Önder, Sonbahar aylarında özellikle mevsim değişiklikleri nedeniyle atış oluyor. Bunlar Kulak iltihabı, Sinüzit, Bademcik iltihapları özellikle mevsimsel değişikliklerde artış gösteriyor.

Okulların eğitime başlamasından dolayı kalabalık ortam oluşmasından kaynaklı çocukların bir birlerinden hastalık kaptığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Oğuz Önder, özellikle yeni kreşe başlayan çocuklarda çok sık bademcik enfeksiyonu ve sinüzit çok rastlanıyor. Bunun nedeni annelerin çocuklarını bir kapsül içerisinde büyütüyorlar. Açıkçası çocuk 6 yaşına kadar kapsül içerisinde büyüyor. Sadece besleniyor, hiçbir mikropla karşılaşmıyor, dışarıdan toprakla muhatap olmuyor, hiçbir mikropla karşılaşmadığı içinde çocuğun bağışıklık sistemi belli bir noktaya kadar değişmiyor. Doğrudan okula başladığı gibi mikropla karşılaşıyor ve sıklıkla hastalanmalar oluyor.

Çocuğun dışarıda oynuyor olması, toprakla bir münasebeti varsa bu çocuklarımızın bağışıklık sistemleri daha güçlü oluyor. Kapsül tabir ettiğimiz ev içi ortamında yetişen çocuklarda bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden sıklıkla polikliniğimize başvuruyorlar dedi.

Editör: Doğu Gazetesi