Uygulama süresince proje kapsamında kırsal kesime birçok hizmet götürülürken, yapılan hizmetleri değerlendiren Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Sivas Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında Erzincan açısından son derece önemli hizmetlerin sağlandığını ve projenin Erzincan açısından son derece yararlı olduğunu söyledi. İl Müdürü Erdem Karadağ proje kapsamında yapılan çalışmaları anahatları değerlendirerek, proje boyunca birçok bileşen altında halka hizmet götürüldüğünü kaydetti. İl Müdürü Erdem Karadağ sözlerini şöyle sürdürdü. “2013 yılı sonu itibarıyla aktif faaliyetleri sona eren ancak denetim faaliyetlerinin 5 yıl daha yürütüleceği Sivas Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında Erzincan genelinde 10 milyon Amerikan doları tutarında hizmet ve yatırım üretilmiştir. Başlangıçtan bugüne kadar proje kapsamında 56.954 çiftçimize hizmet götürülmüştür. Geniş kapsamlı bir proje olan Sivas Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında yapılan hizmetleri ana başlıkları ile sıralamak gerekirse; projenin köy geliştirme bileşeni kapsamında Erzincan genelinde 14 köyümüze kanalizasyon ve doğal arıtma tesisleri, 1 köyümüze içme suyu deposu, 1 köyümüze içme suyu rehabilitasyonu, 1 köyümüze ulaşım amaçlı menfezler, 2 köyümüze taşkın koruma amaçlı istinat duvarları, 3 köyümüze 25 km arazi yolu, 34 köyümüze 140 adet sıvat yapımı ve 5 köyümüze sulama suyu projeleri dizaynı gerçekleştirilmiştir. Yine altyapı yatırımları kapsamında mevcut tarımsal sulama şebekelerini basınçlı sisteme dönüştürme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Başta Üzümlü ilçemiz olmak üzere Kemah’ta 3, İliç’te bir köyümüzün sulama suyu şebekeleri basınçlı sulamam sistemlerine dönüştürülerek toplam 54 km uzunluğunda boru hattı döşenerek 13.800 dekarlık bir tarımsal alan basınçlı sistem sulamaya kavuşturulmuştur. Bu yatırım sebzecilik ve meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı Üzümlü ilçemiz için daha da önem taşımaktadır. Yapılan altyapı yatırımları ile bir yandan insan sağlığı ve doğal kaynakların korunması sağlanırken, bir yandan da tarımsal gelirlerin artırılması sağlanarak, yaşam kalitesi yükseltilmektedir. 
Projenin bilinçlendirme ve kolaylaştırma bileşeni altında çiftçi toplantıları, uygulamalı çiftçi eğitim gezileri, demonstrasyon ve geliştirme faaliyetleri uygulanmıştır. Çiftçi toplantıları kapsamında 3.417 çiftçi eğitimden geçirilirken, 125 çiftçimiz ise il dışıa götürülerek eğitilmiştir. Demonstrasyon ve geliştirme faaliyetleri kapsamında 40 köyümüzü kapsayan ve 32 bin dekar alandan oluşan bir sahada yüzlerce ton tohum ve gübre ve binlerce meyve fidanı ücretsiz olarak çiftçilerimize dağıtılmış ve tarımsal üretimin geliştirilmesi sağlanmıştır. Bilinçlendirme ve kolaylaştırma faaliyetlerimizden 5.681 çiftçimiz istifade etmiştir. Çiftçi toplantılarıyla; proje kapsamında yapılacak faaliyetlerin tanıtımı yapılırken, çiftçilerin diğer destek türlerine erişimi ile ilgili bilgilenmeleri sağlanmıştır. Uygulamalı eğitim ve demonstrasyon çalışmalarıyla da modern tarımsal üretim tekniklerinin benimsenmesi sağlanmıştır.
Projenin çiftçilik desteği ve tarımsal pazarlama bileşeni adı altında yine birçok faaliyet ve hizmet üretilmiştir. Bunlardan öne çıkanları sıralamak gerekirse toplamda 19 bin çiftçimizin faydalandığı tarımsal pazarlama model uygulamaları, süt toplama organizasyonu projesi, mobil süt sağım makinesi projesi, kuru fasülye eleme boylama ve paketleme projesi, kuru fasülye alet ve ekipman alımları, serbest duraklı ahır yapımı projesi, tarımsal alet ve makine alımları projesi gibi birçok proje başarıyla uygulanmıştır” şeklinde konuştu. 
Editör: Doğu Gazetesi