Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi’nin bu haftanın konuğu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Babür idi. Yusuf Babür Erzincan’daki Mevleviliğin gelişimini ve Mevleviliği anlattı.

                Erzincan Müftülüğü Diyanet Gençlik Merkezindeki Programa çok sayıda akademisyen ve vatandaş katıldı.

                Erzincan’da Mevleviliğin gelişimi Bahaeddin Veled’in Belh’ten çıkarak Erzincan’a gelişi ile Mevleviliğin temellerinin atıldığını, o tarihten sonra Erzincan’da Mevlevihanelerin kurulmaya başlandığını ifade eden Dr. Öğr. Gör. Yusuf Babür, Bahaeddin Veled’in çalışma yöntemlerini anlattı.

                Yusuf Babür konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Erzincan’daki son Mevlevi Şeyhi Kemahlı İbrahim Hakkı Efendi hakkında bilgiler verdi.

                Kemahlı Hacı İbrahim Efendinin İstanbul’da yaptığı vaazlarında saray ve çevresinde meydana gelen yolsuzlukları eleştiren  “Şemsül irşat fi Sultan Reşat” isimli bir kitap yazar.  Kitabında yapılan yolsuzlukları eleştirir. Bu sebeple de Saray Vaizliğinden alınarak sürgüne gönderilir. Yazdığı kitap bizzat Padişah tarafından yasaklanarak toplatılır.

                Kemahlı Hacı İbrahim Hakkı daha sonra Mevlevi hanesindeki Mevlevilerle gönüllü olarak 1. Dünya savaşına katılır Savaştan sonra defalarca Ankara’ya gider orada celalli vaazlar vererek halkın aydınlatılmasına katkı sağlamaya çalışır. Fakat onun bu vaazlarından memnun olmayan devlet ricali onu takibe alır.

                Kendisi hakkında dava açıldığını İstiklal Mahkemesi tarafından idam kararı verildiği hakkındaki duyumlar üzerine Erzincan’dan Tercan’a gider. Orada da Mahkemeye vereceği dilekçeyi yazar. Gece rüyasında Peygamber Efendimizi görür ve Hz. Peygamber kendisine “ Benim yanıma gelmekten niçin korkuyorsun” demesi üzerine Erzincan’a döner ve Erzincan’da vefat eder. Defnedildikten sonra mezarının açılarak cenazesinin asıldığı ifade edilir.  Vefat sebebinin şapka kanununa muhalefet etmek olduğu belirtilse de o dönemde şapka kanunu çıkmadığı için olayı şapka kanununa dayamak yanlıştır. Hakkında filmler yapılan makaleler yazılan Kemahlı İbrahim Hakkı Efendi’nin vefatı bir sır olarak kalmaya devam edecektir.

                Programın bitiminde Türkiye Yazarlar Birliği tarağından Erzincan Valisi Mehmet Makas ve Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in müşterek imzaladığı teşekkür belgesini Doç. Dr. Necdet Tozlu, Dr. Öğr. Gör. Yusuf Babür’e takdim etti.

Editör: Doğu Gazetesi