Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin haftalık programları devam ediyor.  Son Haftanın konuğu Yaşar Murat Şengül idi.  Şengül  12 Eylül 1980 darbesi öncesini araştırdı. Yaptığı çalışmada darbe sürecine sokulan ülkede hangi yöntemlerin uygulandığını anlattı.

Erzincan Müftülüğü Diyanet Gençlik Merkezinde yapılan toplantıda konuşan Murat Yaşar Şengül  “Darbe öncesinde  yapılan uygulamalarla halkın canından bezdirildiği, var olan ürünlerin stoklandığını,  sigaradan akaryakıta kadar her şeye zam geldiğini, kömürün karneye bağlandığını elektrik kesintilerinin arttığını,  fabrikaların  üretiyor olmasına  rağmen şeker üretimi yokmuş gibi  halka yansıtıldığını  görüyoruz. Devletin bakanı Erzincan Şeker Fabrikasının çalışmadığını söylerken, Erzincan Şeker Fabrikasının  Müdürü  Bakana rağmen fabrikada  üretimin devam ettiğini açıklamıştı. Bunu gazeteler yazmış ve daha sonra da  yalanlamamıştı.  Yokluğun derecesini anlatmak için dönemin Belediye Başkanı halka ‘Yediğinizi, içtiğinizi, masraflarınızı üçte bire düşürün’ diyerek basına açıklamalarda bulunmuş,  halk darbeye hazır hale getirilmiştir.” Dedi.

Murat Yaşar Şengül konuşmasının bir başka bölümünde ise: “ Darbeye zemin hazırlamak için  patates ve soğan fiyatları oldukça yükseltilmiş, esnaf ve halkın yüksek fiyatlarla karşı karşıya getirilmesi sağlanmıştır. Esnaf ve vatandaşlar arasındaki kavgalar gazete sütünlarına yansımaya başlamıştır.  Halk durum ile ilgili şikayetlerini üst mercileri taşıyarak şikayetler darbenin gerekçelerinden birisi haline getirilmiştir.  Çok soğuk geçen kış ve yakıt sıkıntısı sebebiyle bazı hastalıklar artmış, o da şikayet sebeplerinden birisi haline getirilmiştir. Gazete köşelerinde ‘Doğu Ekspresinin mazotu bitince yolcular donma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı’ haberleri durumun vahametini göstermesi açısından darbenin önemli kilometre taşlarından birisini oluşturmuştur.” Dedi.

Programın sonunda dinleyicilerden gelen soruları da cevaplayan Murat Yaşar Şengül Darbenin öncesinde ve sonrasında ülkede herhangi bir yatırım yapılmadığı gibi, yatırımların önünün açılmasına yönelik çalışmalar yapıldığına da şahit olmadıklarını söyledi.

Program Sonrasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Köksal Erzincan Valiliği ve Yazarlar Birliğinin Müştereken Hazırlayıp Vali Mehmet Makas ve TYB Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in imzaladığı Teşekkür Belgesini Murat Yaşar Şengül’e verdiler.

Programı Çok sayıda akademisyen ve yazar ile vatandaşlar izlediler.

Editör: Doğu Gazetesi