Proje kapsamında Erzincan’da bulunan anne ve babası olmayan yabancı uyruklu 26 öğrenciye yönelik olarak  proje kapsamında gerçekleştiriliyor. Etkinliklerin üçüncüsü olarak da yemekli bir program icra edildi. 15 ayrı etkinliğin yapılacağı projede ayrıca 9 ayrı branş da sportif etkinlikler de yer alacak.

 

Yabancı uyruklu ve Türk öğrencilerle bir süre sohbet ettikten sonra açıklamalar da bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün;  “Nasıl ki dünyanın artık bir gerçeği var, gerçek özellikle Orta doğuda yaşanan savaşlar ve savaşlar neticesinde ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanların en büyük mağduru olan öğrenciler, çocuklar, gençler ve kadınlar. 21. Yüzyılın bu gerçeğinden hepimiz nasibimizi alıyoruz. Bizler bu gerçekle neden diye sormadan kapılarımızı sonuna kadar açtık, bu bizim kültürümüz bu bizim geçmişimizdir. Erzincan olarak 587 yabancı uyruklu, öğrencimiz var. Bunların 360’ı Ahıska uyruklu soydaşlarımız, 182 öğrenci ise Afganlı, 17 öğrencimiz ise Suriyeli, İranlı, Tacikistanlı öğrencilerimiz var. Bizi bu anlamlı günde bir araya getiren Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idarecilerine teşekkür ederim. Burada bulunan öğrencilerimizin hepsinin anne ve babası hayatta değil. Bizler bu yokluğunu unutturmak için kardeş aileler seçildi. Ülkemizin örf ve adetlerini öğretmek için anlamlı bir adım atıldı. Ayrıca halk eğitim merkezi bir çalışma yapacağız.” dedi

Ardından bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muammer Doğan ise; “Bugün bizim için anlamlı bir gün. Belki ülkemizde ilk defa böyle bir proje uygulanıyor. Bu projenin fikrini ortaya atan, onu şekillendiren ve bugünlere getiren Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul idaresine ve öğretmenlerine teşekkür ederim. Değişik nedenlerle ülkemize gelen ve misafir olan çocuklara bizler bakanlık olarak bakım ve barınma hizmetlerinin yanı sıra bunların sosyal kültürel olarak kendilerini geliştirmek içinde bir dizi etkinlikler ve faaliyetler kurum içerisinde yürütülüyor. Ancak doğup yetiştiği ülkenin kültürünü, sanatını aile yaşantısını nedir bir Türk vatandaşı vatanında nasıl yaşar ve neler yapar bu proje içerisinde badi sistemi ile eşleştiği ailelerle öğrenecekler. Bu proje ile birlikte ülkemizi daha yakından tanıyacaklar. İleriki yıllarda Türkiye ile ilgili izlenimlerini daha iyi şekilde anlayacaklar.’ dedi.  

Irak’lı öğrenciler den Ali Abdurrezzak ve Khalaf Selman; “Yaklaşık 4 aydır buradayız yapılan etkinlikler ile birlikte Türkçeyi daha iyi kullanabilmek için gayret ediyoruz. Özellikle birlerle birebir ilgilenen öğretmenlerimize ve kardeş ailelerimize teşekkür ederiz Allah Razı olsun ifadelerini kullandılar.

Etkinlik verilen yemek ile sona erdi. 

Proje kapsamında düzenlenen programa İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Muammer Doğan, Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Bahadır Sazlı, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Editör: Doğu Gazetesi