Otantiklik ve özgünlük gibi ikili bir karakter sunan yöresel ürünler tüketicilerin sağlığı, biyoçeşitliliğin ve kültürel özvarlığın korunması ve bölgelerin sürdürülebilir kalkınması bakımından Türkiye için çok önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi ise etkin bir Coğrafi İşaret sisteminin kurulmasına bağlıdır. Özellikle bu sistem içerisinde yer alan denetleme aşaması hayati öneme sahiptir.
Olağanüstü bir yöresel ürün potansiyeline sahip olan Türkiye'de Coğrafi İşaretlerle ilgili uygulama 1995 yılında başlamış, kabul edilen 555 sayılı "Coğrafi İşaretlerin Korunmasına dair Kanun Hükmünde Kararname" ile bugüne kadar sorumlu kuruluş Türk Patent Enstitüsü’nce 172 ürünün Coğrafi İşaret tescili gerçekleştirilmiştir. Tescillerin 122'sini tarım ve gıda ürünleri oluşturmakta olup halen başvurusu yapılmış 231 ürün bulunmaktadır. Erzincan Tulum Peyniri ve Erzincan Bakır El İşlemeciliği’nin Coğrafi İşaret Tescili Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptırılmış, Odamız uhdesinde bulunmaktadır.
Bu nedenlerle, Coğrafi İşaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve Yöresel ve Coğrafi ürünler hakkında bilincin daha da yaygınlaştırılması amacıyla Türk Patent Enstitüsü, Akedemisyenler ve İtalyan Grana Padano peyniri örneği hakkında sunum yapacak yurt dışından gelecek olan bir uzmanın da katılacağı, Odamız ev sahipliğinde 25 Nisan 2014 günü 14:00 – 17:30 saatleri arasında Ticaret ve Sanayi Odamız toplantı salonunda gerçekleştirilecek olan Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Çalıştayına bu kapsamda değerlendirilebilecek ürün ve ürünlerin üretimini, satışını yapan firmalarımızın ve siz değerli basın mensuplarının katılımından büyük memnuniyet duyulacaktır. 
Editör: Doğu Gazetesi