Bilim ve teknolojinin hızlı ilerleyişi, mobil cihazların enerji gereksinimlerini karşılamak için beklenmedik bir yöntemi ortaya çıkarıyor: insan derisi üzerinden şarj olma.

Cilt Altına Entegre Edilebilen Kablosuz Şarj Çipi

Çin’deki Lanzhou Üniversitesi’nden bilim insanları, “kablosuz şarj çipi” olarak adlandırdıkları cilt altına entegre edilebilen bir cihaz geliştirdi. Bu çipin vücuda yerleştirilmesiyle birlikte, kullanıcılar, başarılı olması halinde büyük pillerden ve taşınabilir şarj kablolarından kurtulabilecekler.

Şu ana kadar sadece kemirgenler üzerinde test edilen bu yeni teknoloji, insanlar için kullanılabilir hale getirilirse önemli bir devrim yaratabilir. Geliştirilen prototip, enerjiyi vücuttan kablosuz olarak transfer edebilme veya pilleri doldurmak için vücudu kullanabilme özelliğine sahip. Esnek ve yumuşak yapısıyla, çip ameliyat gerektiren durumlarda vücut dokusuna uyum sağlayabilir ve biyolojik olarak parçalanabilir.

Cerrahi Müdahale Gerektirmiyor

Çoğu biyoelektronik cihaz, yerleşik pillerle sınırlı bir süre çalışırken, bu yeni geliştirilen şarj cihazı vücutta çözünüp yok olabilme özelliği taşıyor ve cerrahi müdahale gerektirmiyor. Geliştirilen prototip, enerjiyi kablosuz olarak vücuttan transfer edebilme veya pilleri doldurmak için vücudu kullanabilme yeteneğine sahip.

Esnek ve yumuşak bir yapıya sahip olan çip, aynı zamanda ameliyat gerektiren durumlarda vücut dokusunun şekline uyum sağlayabilir ve biyolojik olarak parçalanabilir.

Elektrikli süpürge alırken nelere dikkat edilmeli? Torbalı, torbasız sulu, dikey çeşitleri ve özellikleri Elektrikli süpürge alırken nelere dikkat edilmeli? Torbalı, torbasız sulu, dikey çeşitleri ve özellikleri

Çoğu biyoelektronik cihaz, sınırlı kapasiteli yerleşik pillerle çalışır. Bu cihazlar genellikle harici bir güç kaynağına bağlıdır ve özellikle parçaların değiştirilmesi gerektiğinde hastalarda enfeksiyon riskine yol açabilir. Bu yeni geliştirilen çip, bu tür problemleri aşmak için umut vadeden bir çözüm sunabilir.

Prototip, fareler üzerinde on güne kadar başarılı bir şekilde kullanıldı ve iki ay içinde vücutta tamamen çözündü. Ancak insanlarda kullanılabilmesi için daha fazla test ve geliştirme gerekiyor. Araştırma ekibi, cihazın teknik zorluklarını aşmak ve insanlar üzerinde test etmek için ileriye dönük çalışmalar yapmayı planlıyor. -Keşifiz-

Editör: Saliha Kara