Hakkari’nin Şemdinli ilçesi, çözüm süreciyle birlikte Karadeniz Bölgesi'nden gelen enerji nakil hattı işçilerinin gözde çalışma merkezi oldu.

Kış aylarının sert geçtiği Şemdinli’nin Derecik beldesindeki enerji nakil hattında 34 demir direk, yoğun kar ve fırtınadan dolayı geçen sene zarar görmüştü. Zarar gören direklerin onarımında çalışan Ordulu Metin Gür, 25 yıldır Türkiye’nin çeşitli yerlerine gittiğini belirterek, “İnsan gücüyle ulaşmak ve malzeme taşımakta yüksek kayalıklarda zorluk çektiğimiz için teleferik kurduk. Bu sayede şu an yaklaşık 300 metre yukarıda bulunan kayalıklardaki direklerin dibine dökmek üzere harç ve malzeme gönderiyoruz. Bu sayede zaman kazanılıyor ve daha kolay oluyor. 70 gündür memleketten uzaktayım. Ekmeğimiz için buralara kadar geldik. Burada yaşayan insanların misafirperverliğinden çok memnunuz. Allah hepsinden razı olsun” diye konuştu.

Cemal Yılmaz ise, 30 senedir enerji nakil hattı işlerinde çalıştığını söyleyerek, “Herkesin derdi, burada kazındığı parayla ailesini geçindirmek. Burada iş olduğunu duyduk ve bazı girişimler sayesinde gelip çalışmaya başladık. 2,5 aydır bu bölgede zarar gören direkleri değiştirmek için çalışmaktayız. İlk defa bu bölgeye geliyorum. Buraya gelmeden önce batıdaki birçok kişi ‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine gitmeyin’ dedi. Burada yaşayanların çok kötü davrandıklarını söylediler bizlere fakat her şeyi göze alarak buraya geldik. Bize söylenenlerin tamamının tersini bizzat yaşadık. Buradaki insanlar bizlere çok iyi davrandı. Her çalıştığımız yerdeki köylüler evindeki ekmeğini bizimle paylaştı. Aynı zamanda herhangi bir karşılık beklemeden gönüllü olarak bizlere yardım ettiler. Burada yaşadıklarımı, bize yapılan iyilikleri batıya gidince anlatacağım” ifadelerini kullandı.

Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Hakkari İl Müdürü İbrahim Halil Ağacanoğlu ise, geçen yıl bölgede çetin geçen kış mevsiminin birçok enerji nakil hattına zarar verdiğini belirterek, “Kurumumuz Türkerler Holding bünyesinde yapılan çalışma, hizmet ve yatırımlar kapsamında Hakkari ilimize bağlı Şemdinli ilçesi Derecik beldesinde zarar gören enerji nakil hattının tekrar yapılmasına başlanmıştır. Bu kapsamda birçok ilçe, köy ve mezralarımızın hatları onarılmış bir kısmı da projelendirilmiş olup yatırımlar yapılacaktır. İlimize bağlı 10 bölgede çalışmalarımız sürüyor. Aynı zamanda 30 köyün trafoları yenilenip güç artırımı yapıldı. İlçelerimiz Yüksekova ve Şemdinli’ye 7 hücreden oluşan kompanzasyon sistemleri kuruldu. Bizim buradaki en temel amacımız, yıllardan beridir sıkıntı yaşayan bölgemizde enerji anlamında en kaliteli ve kesintilerin az olacağı en üst seviyeyi yakalamaktır. Bu yönde kurumumuz ciddi anlamda çalışmalara başlamıştır. İnşallah yakın bir zaman içinde bu çalışmaların meyvesini hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha