Mersin'in Erdemli ilçesinde, olumsuz hava koşulları seraları da etkiliyor. Soğuklar nedeniyle geç kızaran domatesin fiyatı 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında değişiyor.

Erdemli Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmet Topçu, domatesin geç kızarması, piyasadaki domates azlığı ve talebin artışından dolayı fiyatların yükseldiğini belirterek, “Domates fiyatları bugün itibariyle 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında değişiyor. Geçen haftaya kadar 75 kuruşun üzerine çıkamıyorduk. Fiyatlar çok düşüktü. Son 2-3 gündür, Antalya ile beraber Erdemli Halimizde de fiyatlar fırladı. Bunun en büyük nedeni havaların soğuması, üretimin azalması ve talebin çoğalmasıdır. Halimizde şu an 3-4 tane de ihracatçı firmamız var. Onların da piyasaya girmesinin fiyatlarda etkisi büyük. Fiyatlardan çok memnunuz. İnşallah bu şekilde devam eder. Yalnız fiyatların yılbaşına doğru düşmesini bekliyoruz. Şu an bunun endişesini yaşıyoruz” dedi.

Fiyatların yükselmesinin, üreticiye fazla etkisinin olmayacağını söyleyen çiftçi Fevzi Öz de, “Soğuk havaların etkisi seralarımızda toprağın soğuk kalmasını sağlıyor. Domateslerimizin kökleri çalışmıyor. Bunun önüne geçmek için yakıtı bol yakıyoruz. Domateslerimizin köklerinin çalışması için sera içerisine sıcak hava veriyoruz. Yakıtı artırınca da masraflar artıyor. Domateslerimiz soğuk havadan dolayı kızarmıyor. Fiyatlar bu aralar yüksek. Fakat yılda bir seradan 10-15 arası toplama yapıyoruz. Bunun 1 ya da 2 kez yapılanı yüksek fiyata denk geliyor” diye konuştu.

İhracata giden domateslerin, sıcak hava zinciri ile taşındığını söyleyen ihracatçı firma sorumlusu Adil Dağ ise, “Seradan toplanan domateslerimiz, temiz şartlar altında sağlıklı bir şekilde işleniyor ve artı 7 derece sıcaklığı korunarak, karayolundan Samsun’a oradan da gemilerle Rusya pazarlarına giriyor. Domateslerimiz iyi kalitede. Fiyatlarımız yüksek, üreticiler açısından olumlu seyrediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha