Gluten alerjisi, kişinin gluten içeren besinleri tolere edememesi sonucu glutenli besinleri tükettiğinde vücutta meydana gelen reaksiyon durumu olarak tanımlanır. Yaygın olarak çölyak hastalığı formunda görülür.

Kanserin artışına sebep olan faktörler neler? Bu kabusla nasıl savaşmalıyız? Kanserin artışına sebep olan faktörler neler? Bu kabusla nasıl savaşmalıyız?

Vücudunuzun gluten intoleransı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir. Çünkü bazı gluten hassasiyeti olan insanlar bu durumu fark edemeyebiliyor. Bu nedenle gluten vücutta kronik hasarlara neden olabiliyor ve genel olarak sessiz tehlike şeklinde adlandırılıyor.

İşte gluten hassasiyetiniz olduğunu gösteren 8 belirti!

BAĞIRSAK

 Mide bulantısı, şişkinlik, ishal, karın ağrısı ve hatta kabızlık gibi sorunlar gluten hassasiyetinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir ancak genellikle hastalara yanlışlıkla huzursuz bağırsak sendromu (IBS) tanısı konuluyor. 

KİLO DEĞİŞİMİ

Gluten intoleransı, görünürde bir neden yokken hem kilo kaybına hem de kilo alımına yol açabilir. 

HORMONAL BOZUKLUKLAR

Düzensiz adet döngüsü, ani kilo dalgalanmaları, PMS ve uyku bozuklukları gibi ortaya çıkabilen hormonal bozuklukları da gluten hassasiyeti  ile ilişkilendirilir.

DEPRESYON

Gluten duyarlılığının belirtileri arasında konsantrasyon sorunları, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve yorgunluk yer alabilir.

CİLT PROBLEMLERİ

ellerde, vücutta, yüzde, kalçada, dirseklerde ve saç çizgisinde meydana gelen şişlikler, kaşıntı ve dökülmeler, aynı zamanda  zayıflamış ve kırılgan tırnaklar gluten hassasiyetinin belirtileri arasında yer alır.

DİŞ PROBLEMİ

Gluten intoleransı durumunda diş minesinin altındaki dentin aşırı duyarlılığı, diş çürümesi ve mukus boşluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ

Kan hacminde azalma, yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrıları, ciltte solgunluk ve artrit yani demir eksikliği anemisi çölyak hastalığının teşhisinde önemli rol oynar.

OTOİMMÜN HASTALIKLAR

 Çölyak hastalığı, karaciğer hastalığı, diyabet, vitiligo, romatoid artrit gibi diğer otoimmün hastalıkların oluşmasına neden olabilir.

Editör: Sena ERDOĞAN