Haber: Adem KÜÇÜKKAYA

Doğuda Kar, Karadeniz'de Sağanak, Marmara'da Toz Taşınımı Doğuda Kar, Karadeniz'de Sağanak, Marmara'da Toz Taşınımı

Çöpler Madeni inşaat çalışmalarına 2009 yılında başlanmış, 2010 yılının Aralık ayından itibaren de Çöpler’de altın üretimine geçilmişti. Bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında belirleyici güç olan altın madeninin çıkarılmasında büyük rol oynayan madenciler, alın teri dökerek gün ışığına çıkardıkları madenden evlerine ekmek götürüyor. Sabahın erken saatlerinde çalıştıkları madene gelen işçiler, iş elbiselerini giyerek ilk hazırlıklarını yapıyor. Ekipmanları ile kişisel koruyucularını da yanına alan işçiler, işe koyuluyor. Bin bir zorlukla altın madenini çıkararak ülke ekonomisine kazandıran madenciler, 8 saatlik mesailerini tamamlayarak çıkıp ailelerine kavuşma heyecanıyla evlerinin yolunu tutuyor.

Maden işçilerine sorduk?

BİR MADENCİNİN GÜNÜ NASIL GEÇER?

Maden günü gayet iyi geçiyor tüm iş güvenliğimiz tedbir altında maden içinde bazı kurallar var reflektörlü kıyafet bot azami sürat 30 u geçmemek gibi bazı zorunlu kuralları var.

Çalışma şartlarınız nasıl?

Çalışma şartları 8-4, 4-12, 12-8 olmak üzere 3 vardiyadan oluşuyor, sabah kahvaltımız öğlen yemek olmak üzere 2 öğün yemek veriliyor. Memnunuz işimizi seviyoruz, servis ile eve gidip geliyoruz, bize işçiye tüm imkanlar sağlanıyor, haftalık 1 gün izin var 8 saatten sonra çalışma mesai olarak değerlendiriliyor.

EN ZORLANDIĞINIZ KONULAR NELER?

Açık konuşmak gerekirse 3 yıldır çalışıyorum herhangi bir zorlandığım konu yok. Bazen yorulmalar meydana geliyor en zor bölüm bizim olmasına rağmen gerçekten zorlandığımız konu yok.

GELECEKTEN BEKLENTİLERİNİZ NELER?

Gelecekten beklentim burada çalışıp kademe atlayıp daha iyi yerlere gelmek, bize gerekli imkânlar gerçekten sağlanıyor zaten. Yer altı kaynağı ve özel bir firma ne zaman ne olacağı hiç belli olmuyor ama uzun süreli 30-40 yıl devam edecek gibi gözlemler var.

MADEN NEYE YARIYOR NERELERDE KULLANILIYOR?

Çıkardığımız maden önce sondaj olarak deliniyor, sonra dinamit patlatması ile toprak haline geliyor ya da küçük taş parçaları haline. Bunlar mühendisler tarafından, malzeme ise kırıcıya yok malzeme değil ise direkt döküme yani çöpe gidiyor. Sonra kırıcıdan tanklara oradan zaten malzeme ayrılıyor laboratuvar gidip oradan altın odasına sonra döküm oluyor. Daha sonra külçe halinde altın olarak özel araçlar ile gönderiliyor.”

Editör: Doğu Gazetesi