2014 Dağ Kayağı Dünya Kupası Yarışını Kaybettik
Ünal: Gerekli desteği bulamadığımızdan 2014 yılında Erzincan’da yapılacak olan Dağ Kayağı Dünya Kupası yarışını yapma şansını kaybettik.” dedi.
 2014 Dağ Kayağı Dünya Kupasına aday olmamız hakkını elde ettiğimizi Dünya Dağ Kayağı Federasyonu (ISMF) tarafından Türkiye Dağcılık Federasyonuna bildirilmişti. Bu yarışmayı yapmamız durumunda ise 2015-2016 ve daha sonraki yıllarda yapılacak olan dünya kupası ve dünya şampiyonası gibi etkili yarışmalara bir adım daha yaklaşmış olacaktık. Ama gerekli desteği göremediğimizden ve çeşitli nedenlerden dolayı onaylı yarışı 2014 yılında yapma şansını kaybettik.
Ünal açıklamasında: “Kış turizmi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir hızla gelişim gösteren ve buna bağlı olarak diğer sektörleri de etkileyerek gelişmelerinde öncü rol oynayan geniş bir sektör haline gelmiştir. Bu anlamda kış turizm sektörü özellikle karasal iklimin hakim olduğu birçok ülkede hayati değer taşıyan önemli kaynak haline gelmiştir.
   Türkiye, diğer birçok turizm alanında olduğu gibi yıllarca kış turizmdeki potansiyelini de değerlendirebilmiş değildir. Bunun en önemli nedenleri arasında kayak merkezlerinin azlığı, bu merkezlerin şehirlerden uzaklığı ve yeteri kadar tanıtımlarının yapılmaması gösterilebilir. Bu nedenlerden dolayı kayak severler tarafından pek ilgi görmemekteydi.
Kayak merkezleri, son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarla oluşturulan lüks tesisleriyle, olimpik kayak pistleriyle ulusal ve uluslararası tanıtımları sayesinde ilgi odağı olmaya başladı. Ülkemizde karın fazlası ile yağdığı şehirlerimizde kayak tesisleri sayısı oldukça artmıştır. Artık kayak tesisleri uluslararası üne sahip olmadan kayak tesislerinin turizme kazandırılması çok zor olacaktır.
 Bütün dünyada olduğu gibi Erzincan ve Ergan Dağı için bu manada düşünülürse yatırımlar, tanıtıcı filmler ve uluslararası düzeyde yarışmalarla iyi tanıtılırsa 5-6 ay süreyle karla kaplı olan Ergan Dağı elverişli bir kayak merkezi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelebilir. 
     Bununla birlikte turizm sezonunun 12 aya yayılması, alternatif turizm seçeneklerini de gündeme getirmektedir. Erzincan alternatif turizm doğa sporları bakımından oldukça önemli potansiyele sahiptir. Sivil toplum örgütlerinin doğa sporlarının Erzincan’da yaygın olmasında önemli rolü olmuştur. Yamaç paraşütü, rafting, dağcılık, kayak, buz tırmanışı vs. gibi.
    1973 yılından bu yana gerek Erzincan’da gerek il dışında yaptığı doğa sporları gibi önemli faaliyetlerde söz sahibi olan Erzincan Dağcılık ve Kayakçılık İhtisas Kulübü(EDKİK) birçok ilke imza atmıştır. Geçtiğimiz yıl 22-24 Şubat 2013 tarihleri arasında ülkemizde ilk defa uluslararası dağ kayağı yarışması Erzincan Ergan Dağı’nda yapılmasında EDKİK’ in önemli rolü olmuştur. Dünya Dağ Kayağı Federasyonu(ISMF)’nun Türkiye temsilcisi, Dağcılık Federasyonu Dağ Kayağı Kurulu Başkanı ve EDKİK Başkanı Yılmaz Ünal’ın bu faaliyetlerin Erzincan’da yapılmasında çok büyük katkıları olmuştur. EDKİK Başkanı Yılmaz Ünal bu faaliyetlerle ilgili yaptığı açıklamada: “2009 yılında TDF olarak Avusturya Salzburg’a ISMF toplantısına gittik. Orada Ergan Dağı’nın tanıtımını yaptık. Federasyon olarak Ergan Dağında yaptığımız eğitimleri ve Türkiye Dağ Kayağı Yarışmalarını belgesel ve görsel olarak sunduk. Ergan Dağı’nın çok güzel tanıtımını yaptık. Orada bize Türkiye’de ISMF ‘nin bir değerlendirme yarışının yapılabileceği sözünü aldık. Nihayetinde Ergan Dağı’nda uluslararası düzeyde gerçekleşen yarışma sonucu birtakım olumsuzluklara rağmen Erzincan Valiliği, EDKİK ve Türkiye Dağcılık Federasyonu, ISMF tarafından gerçekleştirilmiştir. ISMF tarafından hazırlanan "Ergan Uluslararası Dağ Kayağı Yarışması “değerlendirme raporu sonucu 340 puan üzerinden 244 puan verilerek takdir edilmiştir. 2014 Dağ Kayağı Dünya Kupası’nın onaylı yarışlarından birine aday olmamız hakkını elde ettiğimizi ISMF tarafından TDF' ye bildirilmiştir. Bu yarışmayı yapmamız durumunda ise 2015-2016 daha sonraki yıllarda yapılacak olan dünya kupası ve dünya şampiyonası gibi etkili yarışmalara bir adım daha yaklaşmış olacaktık. Ama ne yazık ki gerekli desteği göremediğimizden ve çeşitli nedenlerden dolayı onaylı yarışı 2014 yılında yapma şansını kaybettik. Bu durum bizleri ne kadar üzse de yine Ergan Dağı için EDKİK olarak elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Hedefimiz Ergan Dağı’nda Dünya Şampiyonası ve Dünya Kupası gibi dağ kayağı yarışmalarını yaparak bu konuda Ergan Kayak Merkezini dünya kış turizminin cazip noktalarından biri haline getirmektir. “dedi 
Editör: Doğu Gazetesi