Televizyon haberlerinde cinayet, hırsızlık, intihar, tecavüz olayları her gün karşımıza çıkıyor. Aldatan kadınlar, erkekler ve cinayetler sanki basit bir vaka gibi görülmeye başladı. Vehim bir hale gelmişiz de haberimiz yok.

Kadın cinayetleri, genelde boşanmış veya gayrimeşru yaşantılar üzerinde yoğunlaşıyor. Biz dini inançları göz ardı ettik maddiyatı ve güzelliği ön plana çıkardık bu yüzden bu felaketlerini yaşıyoruz. Öyle ya, öldürenin canı acımıyor ki, üstelik yaşama garantisi var, ama ölen geri gelmiyor.

Evlilik kutlu bir birliktir, eğitim ister belge ister. Evlilik tozpembe hayaller değildir, karşılıklı sevgidir, güler yüzdür, fedakârlıktır, eğlencelik gezip eğlenme, emrivakiler değildir. Her iki taraftan fedakârlık, sadakat ister.

Ana baba adayları bir eğitime bir kursa tabi tutulmalıdır, bu görevi halk eğitim merkezleri üstlenmelidir. Bir göreve başlarken, bir sürücü belgesi alırken v.s. bir imtihanlarına, seminer tabi tutulur belge alırsınız. Her nedense bu kutsal ve hayati önem taşıyan evlilik için bir imtihana, kursa tabi tutulmazsınız eğitilmezsiniz. Dolayısıyla bu görevi halk eğitim merkezleri üstlenmelidir.

Bir gelin adayı evlenebilmesi ve ailenin anası olabilmesi için, gerekli olan el işlerini, çocuk idaresini, tasarruf, israf, saygı, sevgi konularını ve karşılıklı dini inançları ve büyüklere karşı davranış kuralları hakkında en az bir ay bir kursa tabi tutulmalıdır. Bu belge evlenebilmenin ilk şartı olmalıdır.

Aynı şekilde bir damat adayı da evlendiği zaman, aile reisi olmanın getireceği sorumluluklar, maddi ve manevi mesuliyetler, psikolojik eğitim, otorite, tasarruf, sevgi ve sabır konularında bir kursa tabi tutulmalı, keza bir evi geçindirecek kadar maddi gücü, sosyal bir güvencesi olduğuna dair kurs belgesi ön şart olarak getirilmelidir. Böyle dengesiz evlilikler ortaya çıkarak her gün duyduğumuz çirkin olaylar, evliliği dağıtan boşanmalar, perişan olan çocuklar ortaya çıkmayacak veya cüzi bir hale gelecektir. Evlilik akdinde her iki taraftan da sağlık raporu, sabıka kaydının yanı sıra halk eğitim merkezlerinden alınacak olan evlilik belgesi alma mecburiyeti getirilmelidir.

Kadınlar işlenmesi zor mermer gibidir, mahir ustalar ister. Erkekler de munis bir kedi gibidir okşandıkça yumuşar, sakin bir hal alır. Her ailede ufak tartışmalar olur, bir anda kesip atmayınız, sabır ve zaman ilacını ilave ediniz.

Ne olur vahşetleri dindirin, toplayın silahları, kurşunları, toplayın bıçakları ve silin galiz küfürleri. Hapishaneler cezalar çözüm değildir. Asıl çözüm eğitimdir, dini inançlardır. Bir insan da kolay meydana gelmiyor ki!