Her evin buzluğunda bir takım yiyecekler muhafaza edilir. Buzluk sayesinde besinlerin uzun süre korunması ve bu sayede tüketim kolaylığı sağlaması beklenilir. Peki, buzlukta hangi yiyecek ne kadar süre saklanır? İşte detaylar...

DONDURULMAMASI GEREKEN BESİNLER

KABUKLU YUMURTA

Kabuklar dondurucuda çatlayabilir. Bu da bakteri üretmesine neden olur. Bu nedenle yumurtanın buzlukta muhafaza edilmemesi önerilir.

KIZARTILMIŞ YİYECEKLER

Kızartılıp dondurulan yiyecekler ıslak hale gelir. Bu nedenle lezzetini yitirir.

MAYONEZ VE KREMA

Bu ürünlerin dondurulması tavsiye edilmez. Çünkü donduktan sonra çözünen ürünler içerisinde birbirinden ayrışır ve kullanılmaz.

SU ORANI YÜKSEK SEBZELER

Marul, domates ve salatalık gibi yüksek su içeriğine sahip sebze ve salata yiyecekleri dondurulmaz.

DONDURULABİLEN ÜRÜNLER VE MUHAFAZA SÜRELERİ

KIYMA

Kıyma dondurulduktan sonra 2-3 ay içerisinde tüketilmesi önerilir.

ET

Sığır, dana ve kuzu gibi hayvanlardan elde edilen kırmızı etler buzdolabında 4 derece veya altında 4 ile 12 ay arasında saklanabilir.

PİŞMİŞ ET

Pişmiş et veya kümes hayvanları buzdolabında 4 derece veya altında 3 ila 4 gün arasında durabilir, buzlukta ise 2 ay ile 6 ay arasında muhafaza edilebilir.

TEREYAĞI

Tuzlu tereyağı -18 derece veya altında 12 aya kadar saklanabilirken tuzsuz tereyağları sadece 6 aya kadar muhafaza edilebilir.

BÜTÜN TAVUK

Tavuk ertesi güne kaldığında ve tekrardan ısıtıldığında zehirleyebilen bir yiyecektir bu yüzden saklanma koşullarına da dikkat edilmesi gerekir. Buzdolabında 4 derece veaya altında saklandığında 1 veya 2 gün saklanabilen bütün tavuk, buzlukta -18 derece veya altında tam 1 yıl muhafaza edilebilir.

PARÇA TAVUK

Tırnak mantarından kurtulmanın doğal yolları Tırnak mantarından kurtulmanın doğal yolları

EKMEK / HAMUR İŞİ

Ekmek ve kek gibi hamur işleri, 18 derece veya altındaki bir dondurucuda 3 aya kadar saklanabilir.

BALIK

Tüm balıklar 4 derece veya altındaki bir buzdolabında 13 gün dayanabilir ancak buzluk süreleri değişir.  Buna göre yağlı balıklardan olan lüfer, uskumru, kefal, somon ve ton balığı -18 derece veya altındaki bir buzlukta 2-3 ay muhafaza edilir. Yağsız balıklardan olan mezgit balığı, morina ve pisi balığı ise 6-8 ay buzlukta tutulabilir.

PEYNİR

Peynirlerin -18 derece veya altındaki dondurucuda genel olarak 6 ay muhafaza edilebilir.

PİRİNÇ

 Pişmemiş pirinç, kuru gıda olarak sınıflandırılır ve dondurucunun dışında uzun süre dayanır. Bununla birlikte dondurucuda süresiz olarak saklanabilir. Ancak pişmiş pirinç, 18 derece veya altındaki bir buzlukta 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekir.

MUZ, ELMA, ŞEFTALİ, ERİK

Meyveler buzlukta -18 derece veya altındaki dondurucuda 9 ila 12 ay dayanabilir. Portakal ise 3 ay muhafaza edilebiliyor.

SEBZE

Kabak, brokoli ve karnabahar gibi sebzeler -18 derece veya altındaki buzlukta 8 ile 12 ay arasında muhafaza edilebiliyor.

Editör: Sena ERDOĞAN