Antik Roma ve Yunan filozoflarından finans tavsiyeleri, bugün dahi yepyeni bir bakış açısı geliştirmenize yardımcı olabilir. İşte antik dönemlerin ünlü filozoflarından hayatınızı değiştirebilecek 5 finans tavsiyesi.

Tavsiye 1

Epiktetos’a göre insanlar, finans alanında da kontrol edebilecekleri süreçlere odaklanmalı.  Antik Yunan filozofuna göre dikkatimizi kendi gücümüz dahilinde olan şeylere, kendi seçimlerimize ve tutumlarımıza çevirmemiz gerekiyor. Öte yandan Epiktetos harcama ve biriktirme konusunda da tutarlı ve dikkatli davranmak gerektiğinin altını çiziyor.

Tavsiye 2

Sofokles, zenginlik ve güce yönelik kontrolsüz arzuların kişinin muhakeme yetisini gölgeleyebileceğin ve insanı yıkıcı bir sona sürükleyebileceğini hatırlatıyor. Bir başka ifadeyle Sofokles önceliklerin ve değerli olanın, maddi kaygılara göre belirlenmemesini öğütlüyor.

Tavsiye 3

 Marcus Aurelius, kişinin mali konularda sıkı bir disiplin geliştirmesi gerektiğini söylüyor, aşırı zenginlik peşinde koşmanın ve hep daha fazlasını istemenin doyumsuzluğa ve mutsuzluğa sürükleyeceğini ifade ediyor. Haliyle filozofa göre odaklanılması gereken asıl şey ekonomik zenginlik değil, insan yaşamına değer ve mutluluk getiren şeyler.

Tavsiye 4

Platon,  insanların yetenekleri ölçüsünde ve doğrultusunda uzmanlaşmaları, toplumun verimli şeklide işlemesine, üretimin ve refahın artmasına katkıda bulunacak unsurlardır. Yani Platon’a göre finans alanının tamamına hakim olmaya çalışmaktansa belirli konularda uzmanlaşmak daha faydalıdır, şeklinde bir çıkarımda bulunmamız yanlış olmaz.

982 bin 322 ton inek sütü toplandı 982 bin 322 ton inek sütü toplandı

Tavsiye 5

Epikuros, finans konularında iyi kararlar alabilmek için ne yapılması gerektiğine odaklanıyordu. Epikuros’un ilk finans tavsiyesi maddi fazlalıktan kaçınmanın önemli olduğunu söylüyor. Çünkü gereksiz malın gereksiz kaygıya ve strese neden olacağına inanıyordu. Bu nedenle kişinin kendisini kontrol edebilmeyi öğrenmesi gerektiğini belirtiyor, harcamalarda ölçülü olmayı öğütlüyordu. 

Editör: Sena ERDOĞAN