İlimize en yakın mesafede olan ve geniş bir alana sahip ekşi su dinlenme tesislerimiz var.Son yıllarda genişleyen alanıyla kameriyeleriyle ve barbeküleriyle daha cazip hale gelmiştir. Bilhassa hafta sonları dolup taşar, güzel bir piknik yapmanın keyfini çıkarırken,sanki bir hava değimi gibi.

         Her şeye rağmen sosyal aktivitelerinin yeterli olmadığının kanısındayım. Zira bu tesislerin yakınında buluna sadece kabinler halinde hizmet verenkaplıcaları var ama fazla cazipliği ve yoğunluğu yoktur. Çünkü diğer bütün illerde olduğu gibi erkeklere ve bayanlara mahsus umumi bir havuzları yok.

         Asıl ekşi su tesislerinden içeriye girer girmez belki de başka illere nasip olmayan nimetlere kavuşursunuz. Girişte sağ tarafta Erzincan Bögert maden suları musluklarından kütür kütür akarken insanlar pet şişelerini bidonlarını doldurmanın zevki bir başkadır.

         Asıl önemli kısım girişteki sol taraftan başlamasına rağmen bu bölümler bu güne kadarnedense hep ihmal edilmiştir. Burada Horhor ılıcası, soğuk şifalı çeşmeleri ve büyük bir de göletti vardır. Ama Horhor ılıcası benimçocukluğumdan beri vazgeçilmez sevdamdır. Öylece yıllardır ihmal edilmiş kendi akışına bırakılmış,hiçbir dönem hizmete açılmamıştır. Belki de Türkiye’de böyle özellikli kaynak ılıcası yoktur. Zira içeriğinde yoğun bir şekilde sodyum, kükürt, magnezyum, kalsiyum iyonları yüklüdür. Her ne kadar renginin sarılığındanpek içilmese de, birçok hastalıklara iyi gelmektedir. Diğer taraftan, seanslar halinde girilmesi halinde sedefe, cilt hastalıklarına, lif zedelenmelerine, hemoroitte,  saçlara ve cilt güzelliğine iyi geldiği teyit edilmiştir.

Uluslararası transit yol güzergâhına yakın bu tesis üzerindeki Horhor ılıcası için, ileri düzeyde tanıtım reklamı yapılmamıştır.Basit bir halde köhne köşesinde ama bütün zemin tabanından kaynayarak geçmişten geleceğe doğru köpüler atarak, ışıl, ışıl yine o yoluna devam etmektedir.

         Başka illerdeki ılıcalar gibi buılıcanın da taban ve etrafı mermer kaplama yapılabilir. Perde beton duvarlarla çevrilerek ve ortadan ikiye ayrılarak üzeri açık, kadın ve erkeklere ait büyük birer yüzme havuzu haline getirilebilir. Kadın ve erkekler için kabin ve dinlenme bantları konulabilir. Bir görevli nezaretinde jetonlu giriş kapısı yapılabilir. Şehirden ve il dışından gelen insanlar için, düzenli seans uygulamaları, konaklama tesisleri yapılabilir. Gül ve çiçek bahçeleri yapılabilir. Keza bütün mesire alanlarında ki ocaklar daha modern hale getirilebilir. Ayrıca mesire alanı ile kaplıca arasında eğlenceli bir raylı sistem getirilebilir.

         Reklamlarının ışığı altında böyle güzel ve ileriye dönük bir yatırım, hem şehrimize gelir kaynağı olacak hemde şehrimizi bir cazibe merkezi haline getirecektir. Aslında Horhor ismi zaten kendini odak noktası haline getirmektedir.

Yetkililerin proje, gayret ve küçük çaptaki yatırımlarıyla güzel ve coşkulu bir açılış törenlerinin müjdesini bekliyoruz.