Kırmızı kan hücreleri dolaşım yapar. Dolaşımda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu zaman ise kansızlık meydana gelir. Başka hastalıklara bağlı olarak da kırmızı kan hücresi üretme kabiliyeti etkilenebilir veya anormal olarak kırmızı kan hücresi yıkımı veya kaybı arttığında ortaya çıkar. Dünya da pek çok kişi kansızlık yani anemiyle savaşır.

Bataklıktan gelen lezzet pirinç: Yalnız zararı değil pek çok faydası da var Bataklıktan gelen lezzet pirinç: Yalnız zararı değil pek çok faydası da var

Kansızlık nedir? Neden olur?

Kanda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi veya hemoglobin olmadığında ortaya çıkan duruma kansızlık denir. Kişinin vücudunda çok az sayıda veya anormal şekilde kırmızı kan hücresi varsa veya hemoglobinlerin yapı ve miktarında anormallik varsa kansızlık belirtileri görülür. Hemoglobin ise kırmızı kan hücrelerinde bulunan, oksijenin taşınmasında sorumlu moleküldür.  Vücutta yeterince kırmızı kan hücresi üretilememesi, kanama nedeniyle kırmızı kan hücrelerinin kaybında artma, kırmızı kan hücrelerinin vücutta normalden daha kısa sürede yok edilmesi gibi durumlarda kansızlık olur.

Kansızlık belirtisi nelerdir?

Hızlı yorulma ve düşük enerji

Nefes darlığı

Göğüs ağrısı

Baş ağrısı

Baş dönmesi

Ciltte solukluk

Bacaklarda kramplar

Uykusuzluk

Kansızlık tedavi yoları neler?

Kansızlık tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler var. Tedavi için öncelikle teşhisi önemli. Aynı zamanda kansızlığın yani aneminin tipi de önemli.

Demir eksikliği anemisinde demir takviyeleri veya diyet değişiklikleri önerilirken, B12 eksikliğine bağlı anemide tedavi diyet takviyeleri ve B12 enjeksiyonlarını içerir.

Aplastik anemi durumunda hastaya kan nakli veya kemik iliği nakli yapılır. Orak hücreli anemide ise tedavide, oksijen desteği, ağrı kesici ilaçlar ve damar içi sıvı takviyesi yapılır. 

Editör: Yasemin Dülgeroglu