Yıllardan beri Erzincan’daki mevcut kaynakları değerlendiremediğimizi  söyler dururuz. Erzincan’daki maden potansiyelinin , tarımsal üretimin, hayvancılığın yeterince ekonomiye katkı sağlayamadığımızı yazar çizeriz.  Bu sektörlerde Yapılan çalışmalarda başarıya kavuştuğumuz söylenemez. Kaç madencinin battığını, kaç işadamının sıfırı tükettiğini  bu şehirdei yaşayan çık sayıda insan bilir.  Yaylaların  terör nedeniyle yıllarca kapalı kalmış olması hayvancılığı tükenme noktasına getirdi. Peynirimizin adı kaldı o da başka iller tarafığndan kullanılıyor.

İnsanlarımızın bir araya gelerek oluşturdukları birlikler, ekonomiye katkı sağlaması gereken tesisler nedense tam isabet bulamamış ki,  yapılan çalışmalar  zaman içerisinde  akamete uğramıştır.

Kötü örnekler insanımızın hafızasında birliklere  olan güveni de sarsmış,  bir araya gelerek bir tesis kurmak isteyen insanları birlikte çalışmaktan alıkoymuştur.

Hafızalarımızda kara bir leke gibi duran örnekleri sıralamak gerekir ise, bunlardan birisi BETON İŞ  şirketidir ki bu şirkette pek çok Erzincanlının olduğu gibi benim de hissem mevcuttu.  Zaman içerisinde bu hisseler yenildi yutuldu.  Hisse senetlerini eline alıp bir yetkili arayan Şirket zedeler  bir muhatap bulamadılar. Sadece ellerindeki hisse senetleri  ile baş başa kaldılar. Onlar da beş para etmediler. Paralarını alacak muhatap bulamadılar.

Başlangıçta başarılı olan sonraki yıllarda gün geçtikçe alta giden ERSAN tesisleri birkaç el değiştirdikten sonra bugün  atıl bir vaziyettedir. 

Yine kamu yatırımları olarak kurulan Sümerbank Bez fabrikasının özelleştirilmesinin ardından içerisine düştüğü durum inciticidir.  Bir şeker fabrikasını baştan aşağıya yapabilecek güce, birikime sahip olan Makina Fabrikamızın  şu anki durumu  da içler acısıdır.  Şeker fabrikasının geleceği belli değildir.

Kurulan Kooperatifler,  birlikler sadece milletin sırtına kambur ve yük olmuştur. Bu güne kadar yaşadığımız bu olumsuz örneklerin yanı sıra  henüz kendisini ispat edememiş projeler de var. Bunlardan birisi  ERGAN  tesisleridir ki. Umduğumuz çok şey var. Ama ne bulacağımızı kestiremiyoruz. Çok büyük yatırımlarla umut bağladığımız tesislerin  umudun kapısı olmasını diliyoruz. Organize sanayiinde açılan büyüklü küçüklü çok sayıdaki tesisin de  başarıya ulaşmasını temenni ediyoruz. Daha  proje inşaat aşamasındayken yarım kalanlar olsa da  başarılı olanlar yok değil.

Olumsuzlukların tamamında amatör ruhla yola çıkan işi profesyonelce götüremeyen anlayışların payı olduğunu unutmamak gerekir.

Erzincan’da 1930 lu yıllardan beri  üretilen maden suyu tesislerinin başından geçenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. En ilkel yöntemlerle başlayan madensuyu üretimi  en modern makinalarla da üretildi ama başarılı olamadı. Sonunda tesisler sökülüp götürüldü. Erzincanlı maden suyunu 10 kilometre gitmeden içemedi.  Bir Allah’ın kulu hemen yanı başımızdaki maden suyunu şişeleyip te  Erzincanlıya sunamadı. Bu kadar badirelerden geçmiş olan maden suyumuzun önceki tesislerin akıbetine uğramamasını diliyoruz.

Özellikle pazara uzaklığı sebebiyle pazarlanamaması  önemli bir sıkıntıdır.  Oysa o sıkıntının avantajları da yok değildir.  Batıdan doğuya dolu gelen nakil araçları batıya genel olarak boş gitmektedir.  Bu boş araçları değerlendirip  batıdaki  maden suyu tesisleri ile rekabet edecek konuma gelmememiz durumunda aynı  sıkıntının tekrar  yaşanmaması  mümkün değildir.

Madensuyu şişesi bulamadığımız, bu yüzden üretim yapamadığımız günler uzak değil.

Kızılay Afyon’da Kızılcahamam’da üretilen ve pazara çok yakın olan bu sularla rekabetini ona göre  ayarlamalı, maliyetini düşürmeli, pazarı doyuracak kaliteli su  ile madensuyu pazarına  sunumu yapabilmelidir.

Ayrıca suya bizden daha çok ihtiyaçları bulunan Ortadoğu ülkeleri ile İran, Azerbaycan Pazarlarında da  ağırlığını hissettirmelidir.

Endişelerimizle birlikte  bu tesisin  şehrimizin adını  mesafe kavramı olmaksızın her yere her bölgeye gönderebilmesini umut ediyor, başarısız örneklerin üzerine bir sünger çekerek başarının  ilk adımı olmasını  diliyorum.

Bu değerlendirilemeyen diğer kaynakların da değerlendirileceği için iyi bir örnek teşkil edecektir

Hayırlı uğurlu olsun.