Sokaklarda gittikçe sayıları artan başıboş köpekler sıkıntı verirken bir taraftan çareler aranıyor. Hayvan barınaklarına alınarak kısırlaştırılıp tekrar sokaklara salınıyor. Çünkü bu dünya, insanlar kadar diğer canlılarında yaşamaya hakkı var. Zira her canlı dünyaya bir defa gelir ve miadı dolunca ölür.  

          Diğer taraftan sahipli ve kıymetli ev köpekleri var. O sevimli ev köpekleri için bedel ödemiştir, muhabbet bağlamıştır, ailenin bir parçası olmuş munis ve akıllı hayvanlardır. Köpek ve diğer hayvanları için öldüğünde ağlayanlar hatta köpek mezarları vardır. Bir hayvan zulüm gördüğü zaman biz de üzülürüz hayvan haklarını koruma dernekleri vardır. Zulüm gören hayvanlar adına cezaları vardır.

          Köpek sahiplerinin sık sık kayıp veya çalınma köpekleri için ilanları yapılır hatta yeniden kavuşmak için ödüller konulur. Hayvan haklarını koruma derneklerinin teşvikiyle, bu günlerde kayıp ve çalınan köpeklerini bulmak için yeni bir çalışma başlatılmıştır.

          Bir televizyon haberinde, çalınan köpekleri bulmak için yeni bir yöntem bulunmuştur. Veteriner hekimler tarafından hayvanın deri altına bir mikro mercimek çip yerleştirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Güzel bir uygulama. Bu yeni keşif sayesinde ölü veya diri yer tespitleri yapılarak ortaya çıkacaktır.

          Neden bu uygulamaları arabalarımız için de yapmıyoruz. Artık kimsenin canı yanmasın. Borçlanarak veya kredilerle alının bilhassa lüks arabaların düşmanı çoktur. Çoğu kez bulunması da güçtür. Çünkü parçalayıp orijinal parça olarak pazarlanmaktadır. Günümüzde hat safhaya çıkan araba çalınmalarına karşı buna benzer uygulamalar bir an önce getirilmelidir. Böyle bir uygulama hırsızları ve araçları tez elden ortaya çıkaracaktır. Bu uygulama neden başka alanlarda da uygulanmak için çalışmalar başlatılmıyor.

          Bundan böyle imal edilecek vasıtalar ve otolar için bilinmeyen bir bölgesine bu mercimek çipler ilave edilmelidir. Hatta bu hususta kanuni mecburiyetler getirilmelidir