Bir oyun bilgisayarı kurmak söz konusu olduğunda, bilmeniz gereken 6 temel adım vardır. Bileşen seçimi ve yazılım kurulumundan donanımınızı test etmeye ve her şeyin düzgün çalıştığından emin olmaya kadar her adımda size yol göstereceğiz, böylece sonunda oyun zaferine hazır olacaksınız.

Temel ve temel olmayan bileşenler hakkında bilgi edinin

oyun bilgisayarı

RGB ışıklar gibi görsel olarak etkileyici bileşenler oyun bilgisayarında gerekli değildir. Öncelikle bilgisayarın temel parçalarına odaklanmanın önemli olduğu belirtmek gerekiyor. Her bilgisayar temel olarak işlemci, ana kart, RAM, depolama sürücüsü, güç kaynağı ve kasadan oluşur.

Ancak, oyun bilgisayarı için olmazsa olmaz bir şey daha vardı. O da güçlü bir grafik kartıdır. Performans, işlemci (CPU) ve grafik işleme birimi (GPU) arasındaki iş birliğine bağlıdır. Bu bileşenlerin senkronize olması gerekir ve eğer bir bileşen diğerinden geride kalırsa darboğaza neden olabilir.

Bir oyun bilgisayarının sadece temel bileşenleri önemlidir. Ancak verimliliği artırabilecek, fakat genel kapasiteyi etkilemeyen ekstra özelliklerin de dikkate alınması gerekiyor.

Oyun bilgisayarı toplamak hazırlık gerektirir

Doğru aletlere sahip olduğunuzda kendi oyun bilgisayarınızı kurmak çocuk oyuncağıdır. Ana kartlardan güç kaynaklarına ve kasalara kadar her bileşenin vidalarını sabitlemek için gereken tek şey mıknatıslı tornavidadır Bu, kasanın içine herhangi bir parça düşerse de işe yarar. Ek olarak, geniş bir çalışma alanına sahip olmak, yapım deneyimini kolaylaştırabilir veya bozabilir. Hem bir tarafta malzemeleri düzenlemek hem de diğer tarafta engel olmadan bileşenleri ilgili yuvalarına yerleştirmek için yeterli alan sağlayın.

Doğru araçları kullanarak sisteminizi güvenle kurun. Altıgen anahtarlı bir alyan, ana kart çıkıntılarını takmak için mükemmeldir. Elinizde bir alyan yoksa pense de işinizi görebilir. Son olarak, bileşenlerinizi beklenmedik hasarlardan korumak için basit önlemler alın. Halısız bir yüzey kullanın veya statik bir bilekliğe yatırım yapın. Bu önlemleri almak gönül rahatlığıyla çalışmanıza yardımcı olabilir.

En son fiyatlardan haberdar olun

En üst düzey bileşenlerle bir bilgisayar oluşturmak mükemmel bir yatırım olabilir. Ancak fiyat karşılığında ne aldığınızı göz önünde bulundurmanız önemlidir. Değer ve maliyet arasındaki o noktayı bulmak, satın alma işleminizden maksimum verim elde etmenin anahtarıdır.

Bilgisayarınız için bileşenleri araştırırken maliyeti de göz önünde bulundurmayı unutmayın. Örneğin, A bileşeninin neredeyse her kıyaslama testinde B’ye göre %10’luk performans avantajıyla genel olarak daha güçlü bir seçim olduğuna karar verseniz bile, daha yavaş bir işlemcinin çok fazla hızdan ödün vermeden tasarruf sağlayıp sağlayamayacağını düşünün.

PC donanım fiyatlarının hızlı ve önemli ölçüde dalgalandığı biliniyor. Bu nedenle piyasayı takip etmekte fayda var. A ve B CPU’ları başlangıçta benzer fiyat noktalarında piyasaya sürüldüyse, A en iyi seçeneğiniz olabilir. Bununla birlikte, daha düşük performanslı ancak daha ekonomik bir seçim için harika bir fırsat veya indirim bulabilirseniz, buna yatırım yapmak, GPU’lar gibi diğer bileşenleri geliştirmek için tasarruf yapmanıza yardımcı olur. Bu da oyunlar gibi yoğun uygulamaları çalıştırırken aralarındaki performans boşluklarını kapatacaktır.

Performans son derece önemliyse, A yerine B’yi seçmek yanlış bir ekonomi olabilir. Önceden maliyeti çok daha düşük olsa da daha düşük hızları GPU potansiyelini engelleyebilir ve size istediğiniz sonuçları vermeyebilir. Bunu, daha ucuz bileşenler seçmenin maliyet tasarrufu avantajlarına karşı tartmak, uygun bir fiyat noktasında optimize edilmiş sistem gücü elde etmek için çok önemlidir.

Çok para harcamak iyi bir oyun bilgisayarı oluşturacağınızı garanti etmez

oyun bilgisayarı

Her yıl yeni donanım ve teknolojiler piyasaya sürülürken, artık en hızlı işlemci veya grafik kartına sahip olmak yeterli değil. Sürekli gelişen taleplere ayak uydurmak, üreticilerin yalnızca daha hızlı bileşenler değil, aynı zamanda hem şimdi hem de gelecekte yıllarca rekabetçi kalabilecek yenilikçi çözümler sunmasını gerektiriyor.

İki yıl önce Pascal tabanlı GTX 1000 serisi oyunculara çığır açan bir performans sunuyordu. Günümüze geldiğimizde ise NVIDIA’nın Turing mimarisi tabanlı RTX 2000 ekran kartları, önceki modellerde bulunmayan Ray Tracing ve DLSS gibi harika özelliklerle ön plana çıkıyor ve oyun görsellerinin ne anlama geldiğini yeniden tanımlıyor.

Oyun hedefiniz 1080p çözünürlükte ultra ayarları deneyimlemekse, 4K özellikli bir GPU 5 yıl dayanmak için en iyi satın alma olmayabilir. Bazı kullanıcılar GPU’ları her nesil yükseltiyor. Ancak çoğu, yükseltilmiş bir grafik kartına yatırım yapmadan önce 3-5 yıl beklemeyi tercih ediyor. İlk harcamadan tasarruf ederek, bu birikmiş fonları sıçrama yapma zamanı geldiğinde başka bir yüksek performanslı modele aktarabilirsiniz.

Güç kaynağı en iyi dostunuzdur

Bilgisayarınızın uzun ömürlü olması için en iyi güç kaynağı ünitesine yatırım yapmanız gerekir. Yüksek kaliteli bileşenlerin kullanılması, zaman içinde aşınma ve yıpranmaya karşı iyi dayanmasını sağlayacak ve önümüzdeki yıllarda en iyi performansı garanti edecektir. Güvenilir güç kaynakları söz konusu olduğunda, alıcılar bu tür ürünlerin genellikle yaklaşık on yıllık etkileyici bir kullanım ömrüne sahip olduğunu bilerek rahat edebilirler. Yükseltmeleri kolayca yapabilme ve geniş watt kapasitesiyle, en iyi PSU’yu bulmak göz korkutucu olmak zorunda değildir.

Bilgisayarınızın maksimum verimlilikte çalışmasını sağlamak için tüm bileşenlerin toplam watt gereksiniminin çok üzerinde bir güç kaynağı ünitesi (PSU) satın aldığınızdan emin olun. Örneğin, gerekli yerleştirme toplamda 400 watt’a geliyorsa, 650W veya daha yükseğini hedefleyin. Alışveriş yaparken her bir PSU’nun ne kadar verimli olacağını hesaba katmanız önemlidir. Çünkü genellikle reklamı yapılan tam watt seviyelerine ulaşamazlar. Verimli çalışma ve optimum enerji kullanımı için standart sınıfından daha düşük olmayan bir güç kaynağı ünitesi seçtiğinizden emin olun. Bronz ya da altın sertifika almak sisteminize paranızın karşılığını en iyi şekilde verecektir. Fiyat sorun değilse, Platin üniteler normal yüklerde bile %90 verimlilik seviyelerine sahip olduklarından yatırım yapmaya değerdir.

Bir güç kaynağı için alışveriş yaparken, verimlilik derecesinden daha fazlasını kontrol ettiğinizden emin olun. Voltaj regülasyonu, bekleme süresi ve dalgalanma gürültüsü de bileşenlerinizin uzun vadede güvenilir enerji almasını sağlamada hayati faktörlerdir.

Bakımı unutmayın

oyun bilgisayarı

Bilgisayarınızın performansını en iyi durumda tutmak için düzenli bakım şarttır. Yaklaşık her 3-4 ayda bir sisteminizi hava ve fırça ile derinlemesine temizlemek için biraz zaman ayırın. Bu, zaman içinde biriken kir ve pislikleri temizlemenize yardımcı olacak ve böylece sisteminiz yıllarca en iyi seviyelerde çalışmaya devam edecektir.

Gün yetmiyor diyenler buraya: İlkim değişikliği günleri uzatıyor Gün yetmiyor diyenler buraya: İlkim değişikliği günleri uzatıyor

Yüksek sıcaklıklar PC bileşenleriniz için asla iyi değildir. Termal değerlerinin üstünde kalmak bir zorunluluktur. Tipik olarak 95 santigratta başlayan “tehlike bölgesine” giren CPU veya GPU istatistiklerine dikkat edin. Bunları soğutmanız gerekiyorsa, daha fazla fan eklemek ve kasadaki havalandırmayı artırmak hızlı bir şekilde sonuç verir. Ancak termal macunu yenilemeyi unutmayın.

Bilgisayarınızın performansını takip etmek, maksimum verimlilikte çalıştığından emin olmak için çok önemlidir. Düzenli kıyaslama, ilk binadan bu yana herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmenizi sağlar, böylece gerekli optimizasyonları yapabilir ve en yüksek bilgisayar gücünün keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz.

Editör: Saliha Kara