Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Türkan Öztürk Topcu, günlük hayatımızda çeşitli şartlara bağlı olarak ortaya çıkan stresin, kanser hastalığının oluşmasında ve ilerlemesindeki rolünü anlattı.

Sigaranın yakalanma riskini artırdığı kanser türleri Sigaranın yakalanma riskini artırdığı kanser türleri

Topcu yaptığı açıklamada, “Stres bedenimizin bir tür tehdit veya zorlu bir durumda karşılaştığında ortaya koyduğu tepkidir. Bu tepki duygusal olabilir, zihinsel olabilir. Stresin algısı kişiden kişiye değişir ve bu strese karşı verilen tepkide yine kişiden kişiye farklı olmaktadır. Aslında stres birçok kişi motivasyon kaynağı ve kişinin performansını artıran bir faktördür. Kanserde etkili olan stres daha çok uzun süreli olanlardır. Kronik stres diye nitelendirdiğimiz, sağlık sorunlarına, yaşam kalitesinde düşüşe neden olan strestir” dedi.

Stresin belirtisi bazı kişilerde daha çok fiziksel olabileceğini söyleyen Topcu, “Mide rahatsızlığı, baş ağrısı, kas gerginliği gibi ortaya çıkar. Bir başka kişide ise daha çok duygusal olabilir. Üzüntü, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu gibi. Özellikle uzun süren stres faktörlerinde, hayatımızda kronikleştiği zaman davranışsal değişiklikler meydana getirir. Bunlar arasında aşırı yemek yeme ve sonuçta obezite meydana gelebilir. Ya da alkol veya madde bağımlılığı, kötü alışkanlıklara sebep olduğu için kansere neden olabilir” diye konuştu. -İHA

Editör: Sena ERDOĞAN