Ekonomik kaygılardan uzak, refah içerisinde bir emeklilik dönemi geçirmeyi hayal etmeyen kaç kişi var? Ancak ekonomik koşulların günden güne kötüleştiği bugünlerde emeklilik planları yapmak, en azından hayalinizdeki şekliyle bir emeklilik dönemi tasarlamak pek kolay değil. Ancak uzun vadede finansal özgürlüğünüzü kazanmanıza yardımcı olabilecek bazı yöntemler var. Temettü emekliliği olarak isimlendirilen yatırım planı da onlardan biri. Peki, temettü emekliliği nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Detaylara birlikte bakalım.

Uzun vadeli bir yatırım planı olan temettü emekliliği, hayalinizdeki gibi bir emeklilik dönemi yaşamanıza olanak tanıyabilir

Ancak temettü emekliliği nedir, sorusuna yanıt vermeden önce temettü nedir sorusunu yanıtlamakta fayda var.

Temettü nedir?

Temettü, bir şirketin şirket hissedarlarına ortaklıkları nispetinde dağıttığı kar payı olarak tanımlanabilir.  Genellikle yıllık olarak ve belirli bir yüzde oranında temettü ödemesi yapılır. Şirketler, hissedarlara dağıtılacak kâr payı oranını yani temettü oranını kendileri belirler.

Temettü, bir şirketin finansal durumu hakkında kıymetli ipuçları barından önemli bir gösterge olarak kabul edilir

Söz gelimi yüksek temettü ödemeleri ilgili şirketin kârlılığının yüksek olduğunu ayrıca sağlam ve güçlü bir mali yapısının olduğun gösterir. Düşük temettü ödemeleri ise ilgili alanlarda tam tersi bir durma işaret eder. Ancak her şirketin temettü politikasının farklı olduğunu unutmamakta fayda var. Bu nedenle temettü ödeme oranlarının diğer finansal göstergelerle birlikte değerlendirilmesi gerekir.

Şirketler neden temettü verir?

Yukarıda da değindiğimiz gibi temettü, bir şirketin elde ettiği kârı hissedarları arasında bölüştürmesidir. Peki, ama neden? Yatırımcılar, şirketin finansal durumuna göre hisse senetleri üzerinden kâr edebiliyorken, bir de neden şirkte tarafından ayrıca bir kâr payı dağıtılıyor? Bunun birden fazla sebebi var. Her şeyden önce temettü yatırımcıların şirkete olan güvenini artırmak ve hisse senetlerini cazip kılmak için etkili bir yöntem. Bununla birlikte uzun vadeli yatırım çekmek için de oldukça önemli. Bir diğer husus ise büyük ortaklarında da temettü alıyor olması. Yani temettü şirket içerisinde nakit akışının sağlanması için de kullanılan bir yöntem. Temettü nedir sorusuna genel hatlarıyla cevap verdikten sonra temettü emekliliği kavramını incelmeye geçebiliriz.

Temettü emekliliği, adından da anlaşılabileceği gibi hisse senedi yatırımcıları için bir emeklilik planıdır

Bu doğrultuda uzun vadeli bir yatırım stratejisi olarak da tanımlanabilir. Bu strateji doğru şekilde planlanıp uygulandığına, temettü emekliliği hayalinizdeki emeklilik dönemini yaşamınıza yardımcı olabilir.

Temettü emekliliği nedir?

Temettü emekliliği, şirketlerin borsada işlem gören hisse senetlerinden satın alarak, uzun vadede temettü geliri elde etmek ve bu pasif geliri yaşam masraflarını karşılayacak düzeye çıkarmaktır. Yani yıllar boyunca elde edilen temettü geliri ile emekli olabilecek düzeyde bir gelir sağlamaktır.

Temettü emekliliğinde ana hedef, temettü gelirinin zaman içerisinde yeterince büyümesi ve günlük yaşam ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye gelmesidir. Ancak bu uzun vadeli yatırım planı yani temettü emekliliği söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

Temettü emekliliği için en uygun hisseler hangileri?

temettü emekliliği

Her şeyden önce temettü sayesinde emekli olmak isteyen yatırımcıların düzenli ve istikrarlı temettü ödemeleri olan hisseleri tercih etmesi gerekiyor. Bu ise yatırımcının titiz bir araştırma süreci geçirmesi gerektiği anlamına geliyor. Yüksek temettü verimi, düzenli büyüme ve kâr geçmişi olan, iyi yönetildiğinden emin olunan şirketlere yatırım yapmak gerekiyor.

Temettü emekliliği için ne yapmak gerekiyor?

Uzmanlar, bu yatırım stratejisi ile bir gelecek planı yapan kişilerin her şeyden önce sabırlı olması gerektiğini ifade ediyor. Uzun vadeli düşünmek ve bir tasarruf planı oluşturmak da temettü emekliliği için oldukça önemli. Fakat temettü gelirlerinin günlük yaşam ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye gelebilmesi için yapılması gereken başka şeyler de var.

Temettüden elde edilen kazanç, ilgili hisse senetlerine yatırılmalı

“Temettü yeniden yatırma” olarak da adlandırılan bu yöntem, hisse senedi sayınızın artmasına olanak sağlıyor. Böylece bir sonraki temettü ödemesinden elde edeceğiniz gelir de yükselmiş oluyor. Uzmanlar bunun temettü gelirlerini artırmak için en etkili yöntemlerden biri olduğunu ifade ediyor.

Temettü emekliliği için ne kadar para lazım?

Bu sorunun yanıtı emeklilik beklentilerinize, yaşam tarzınıza ve standartlarınıza göre değişiyor. Elbette emekli günlerinde daha yüksek bir gelir sahibi olmak isteyenlerin daha ciddi yatırımlar yapması gerekiyor. Bununla birlikte temettü emekliliği için ne kadar süre yatırım yapmalıyım sorusu da, pek çok yatırımcı tarafından merak ediliyor. Bu sorunun yanıtı da çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösteriyor. Kaçı yıl boyunca yatırım yapmanız gerektiğini ekonomik beklentileriniz ve yatırım miktarınız gibi unsurlar belirliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çip teknolojisinde stratejik önem artıyor. Çip tasarlama ve geliştirmemiz önemli. 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz. Rüzgar teknolojileri için 2 ayrı çağrıya çıkıyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları için de 1.7 milyar dolarlık kaynak arıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çip teknolojisinde stratejik önem artıyor. Çip tasarlama ve geliştirmemiz önemli. 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz. Rüzgar teknolojileri için 2 ayrı çağrıya çıkıyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları için de 1.7 milyar dolarlık kaynak arıyoruz" dedi.

Temettü emekliliğinin avantajları neler?

temettü emekliliği

Bu yatırım stratejisi uzun vadede, yalnızca pasif gelirlerle finansal özgürlüğünüzü elde etmenize, finansal kaygılardan kurtulmanıza ve hayal ettiğiniz şekilde bir emeklilik dönemi geçirmenize yardımcı olabilir. Ancak bu uzun vadeli yatırım planın bazı riskleri de yok değil.

Borsa yatırımları için geçerli olan riskler temettü emekliliği planını sekteye uğratabilir

Örneğin yatırım yapılan şirketin herhangi bir sebepten kârlılığının düşmesi temettü gelirinin de düşmesine neden olabilir. Şirketler yatırım politikaları, çeşitli ekonomik veya sosyal koşullar nedeniyle temettü dağıtmaktan vazgeçebilir. İşte bu gibi durumlar, özellikle de doğru bir yatırım stratejisine sahip olunmadığında emeklilik planlarınızın bozulmasına neden olabilir. 

Editör: Saliha Kara