Uçağa bindiğinizde ya düşerse diye içinizden geçirdiğiniz hiç oldu mu? Uçağın düşme ihtimalini düşünmüş olabilirsiniz ancak camının patlama ihtimali akıllara pek gelmese gerek. Ancak maalesef ki korkulan yaşandı; gökyüzünde uçan bir uçağın camı patladı. Peki sonra noldu?

ABD'de Alaska Havayolları'na ait bir uçağın  basıncın düşmesi sonucu penceresi patladı. Ardından uçak  Portland Uluslararası Havalimanı'na acil iniş yaptı. 

1988 yılında Havai’de ise bir Aloha uçağının tavanında oluşan yırtılma nedeniyle bardakları toplayan bir kadın kabin memuru dışarı uçup hayatını kaybetti. Yaşanan olayda 65 kişi de yaralandı.

10 Haziran 1990 günü Birmingham’dan kalkan BAC 1-11 uçağının uçuştan önce sol ön camı değiştirildi. Uçak 17 bin ft irtifadayken cam basınç farkı nedeniyle koptu. Korkunç olayda kaptan pilotun gövdesi camdan dışarı doğru çekildi ve kabin amirinin kaptana sarılarak tutması sayesinde dışarı uçması önlendi.

UÇAĞIN CAMI PATLARSA NE OLUR?

Gökyüzündeyken patlayan cam yüksek sese neden olur.

Ağrı Dağı'nda hayatını kaybeden 2 kişinin cenazeleri indiriliyor Ağrı Dağı'nda hayatını kaybeden 2 kişinin cenazeleri indiriliyor

Aynı zamanda cam kırıldığı anda, içerideki hava, telefon ya da herhangi küçük nesneleri yüksek hızlarla dışarıya çeker.

Kabin içindeki hava, uçağın dışındaki düşük basınçlı havayla eşitlenmeye çalışır. Daha sıcak, basınçlı hava kabinden kaçarak yolcuların düşen sıcaklıklarla ve daha az oksijenle uğraşmasını sağlar.

Editör: Sena ERDOĞAN