31 Mart yerel seçimleri sona erdi. 81 ildeki milyonlarca vatandaş sandık başına giderek önümüzdeki beş yıl boyunca görev yapacak olan belediye başkanlarını seçti.  Türkiye’deki sandıkların neredeyse tamamının açılmasıyla resmi olmayan ilk sonuçlar da belli oldu. Ortaya çıkan sonuç ile seçim tarihe geçti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı başladı.

 1977 seçimlerinden sonra ilk kez  Cumhuriyet Halk Partisi, birinci parti konumuna yükseldi. Adalet ve Kalkınma Partisi  22 yıllık iktidarında ilk kez  yarışı ikinci sırada tamamladı. Özellikle ekonominin ve çeşitli etkinlerin önemli rol oynadığı seçimde vatandaştan AKP sert bir uyarı gelidi. CHP,  Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerin önemli bir bölümünde de birinci parti oldu. Yüzde 37, 74 oy alan CHP, 14 Büyükşehir, 21 şehir 337 ilçe ve 48 belde belediyesi kazandı.

AKP’nin en güçlü olduğu şehirlerden olan Adıyaman, Kırıkkale, Kilis, Giresun, Manisa, Denizli ve Afyonkarahisar CHP’nin zafer kazandığı yeni şehirlerden bazıları oldu.

Söz konusu 31 Mart yerel seçimleri, AKP açısından dikkate değer bir başarısızlık olarak değerlendirildi. 

Editör: Sena ERDOĞAN