Yalancı güneş, gökyüzünde birden fazla Güneş’in ortaya çıkması olarak tanımlanıyor. Bu Güneş genel olarak  sağında veya solunda, bazen her iki tarafında veya üzerinde beliren parlak haleler şeklinde görülüyor. Yalancı güneşler mavi, sarı, kırmızı veya turuncu gibi farklı renklere sahip olabiliyorlar. Peki bu görüntü nasıl oluşuyor?

Yalancı güneş, aslında Güneş ışığının atmosferdeki buz kristalleri tarafından kırılmasıyla oluşuyor. Haleler Güneş’in 22 derece sağında, solunda, her iki yanında ve bazen de üzerinde, Güneş ile aynı hizada ortaya çıkıyor.

Yüksek rakımlı yayladan pazar tezgahına uzanan meşakkatili yayla muzu mesaisi Yüksek rakımlı yayladan pazar tezgahına uzanan meşakkatili yayla muzu mesaisi

Yalancı güneşin, yaklaşık 6 bin metre ve daha yüksekte bulunan sirüs veya sirrostratüs bulutlarında asılı duran altıgen buz kristallerinden geçerek, ışığı kırılıyor ve ışığın saçılmasıyla ortaya yalancı güneş çıkıyor. Kristaller bir prizma gibi davranarak içinden geçen ışınları büküyor. Böylece Güneş ışığı yatay olarak kırılıyor ve Güneş’in solunda ve sağında yalancı güneşler meydana geliyor.

Uzmanlar bu nadir görülen doğa olayının orta enlemlerde ve buz kristallerinin daha yoğun olması sebebiyle kış aylarında daha çok görüldüğünü aktarıyor.

Editör: Sena ERDOĞAN