Erzincan’ın manevi dinamiklerinden birisi olan Terzi Baba hazretleri ile ilgili olarak bu güne kadar çok sayıda kitap yayınlandı. Sempozyumlarda bildiriler sunuldu. Terzi Baba’nın yaşadığı dönemden uzaklaştıkça, onunla ilgili olarak yazılanların çizilenlerin sıhhati de azalıyor. Yazılan ve çizilenlerde ne kadar eskiye yaklaşılırsa yazılanların sıhhati de o kadar artıyor.
 Terzi Baba ile ilgili olarak hatırladığım en eski yayınlardan birisi Vehbi Cem Aşkun’un Terzi Baba ve Erzincan Evliyaları kitabıdır.  Bu kitapta Terzi Baba’ya ayrılan sayfa sayısı 10 sayfayı geçmiyor. Ki kitabın toplam sayfası 30-40 sayfa arasındaydı. Ondan Sonra Adnan Ercan’ın Belediye Başkanlığı döneminde Yani 1980’li yıllarda yapılan bir sempozyumda bildiri sunan bir akademisyen Terzi Baba’nın  Miftah-ı Kenz isimli eserinin değişik nüshalarını incelemiş ve bunu yazıya aktarmıştı.
Ardından Orhan Aktepe ve Vehbi Yurt Terzi Babanın eserini ele almış, Kısa bir girişin ardından  Miftah-ı Kenz’i bugünün alfabesine çevirmiş, dipnotlarla destekleyerek günümüz insanının anlayabileceği bir duruma getirmişlerdi. Daha sonra Ünal Tuygun Terzi Baba’yı bir Roman formatında ele almış ve kitaplaştırmıştı.
Son olarak Terzi Baba’yı şiirlerinden yola çıkarak hayatını ve görüşlerini Orhan Aktepe ele almıştı.
Belki şu an hatırıma gelmeyen veya bilemediğim başka yayınlar da yapılmış olabilir.
Geçtiğimiz Günlerde Kadir Aşçı Kardeşimin bana ulaştırdığı Şaban Er’in hazırladığı kitap belki de sahasında Terzi Baba’yı ele alan en önemli kitaplardan biri olma özelliğini taşıyor. Kitap, “Erzincanlı Terzi Baba (Hayyat Muhammet Vehbi Kuddise Sirruh) külliyatı adını taşıyor. Kitabın adının altında da kitabın içeriği hakkında bilgiler bulmak mümkün (Hayatı, Eserleri, Halifeleri, Menkıbeleri)
Kutupyıldızı yayınları arasında çıkan Kitap Şaban Er tarafından hazırlanmış. Şaban Er, Edirne’de görev yapan bir edebiyat öğretmeni, Kitabın elime ulaşmasının ardından kendisini arayarak   tebriklerimi ve teşekkürlerimi ilettim. Bu kitap vesilesi ile bir Erzincan dostunu tanıma imkanına kavuştum.
Kitap 23,5x16,5 ebadında kitap kağıdına basılmış, iplik dikişli, Karton sıvama kapak’ tan oluşuyor.
Kitabın hazırlanmasındaki esas ve usulün anlatıldığı bölümle başlayan kitap Yedi kısma ayrılmış.
Birinci kısım Terzi Baba Hazretlerinin hocası Mevlana Halid-i Bağdadi Hazretlerine ayrılmış.
İkinci Kısım, Yine Terzi Baba Hazretlerinin Hocası Abdullah’ı Mekki Hazretleri konu edilmiş.
Üçüncü kısımda Terzi Baba ‘nın doğumu, ailesi, tahsili, Mezhebi, vefatı, eserleri, ve eserlerinin 13 ayrı yazma nüshasının mukayesesi yapılmış. Yine bu bölümde Matbaa baskılı dört nüshası incelenmiş. Talebelerinin anlatıldığı bu bölümden sonra bazı menkıbelerine yer verilmiş.
Dördüncü kısımda ise Terzi Baba’nın Eseri Miftah-ı Kenz’in tercümesi yer almaktadır.
Beşinci Kısım ise kitabın hazırlanırken istifade edildiği kaynaklara yer verilmiş, ki bu kaynakları dikkatle incelemekte yarar var. Kaynaklardan kitabın ne kadar bir dokümanın taranarak ortaya çıkarıldığını anlamak mümkündür. Kaynak olarak benim yukarıda zikrettiğim kitapların bu kaynakça da yer almamış olması da belki kitabın Erzincan ayağının iyi araştırılmamış olmasını gösterse bile geçmişe yaklaşan kaynaklarla kitabın derinlemesine bir araştırmayı gerçekleştirdiğini göstermektedir.
Altıncı kısımda ise kitabın İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler kütüphanesinden alınan   el yazması Osmanlıca tıpkıbasımını görmek mümkün.
Kitabın yedinci kısmında ise Bazı orijinal belgelerin mikrofilmleri yer almaktadır.
Bu kitap, bütün Türkiye için önemli bir kaynak olduğu şüphesiz. Ancak Büyük tasavvuf Alimi Terzi Baba Hazretlerini toprağında barındıran Erzincan için çok daha önemli bir eser olduğunu unutmamak gerekiyor.
Bu çalışması nedeniyle Şaban Er Hocamızı kutluyorum. Nice çalışmalar yapmışını diliyorum. Allah zihnine açıklık versin.