YETİMLER

         Ülkemizde bu güne kadar sesi duyulmayan haklı olduğu halde, aylık almayan bir kesimi vardır. Hiç düşündünüz mü, acaba hiç hak sahibi olmayan, aylık alamayan bir kitle var mı?

İşçi ve memur emeklileri, dul, yetimleri maaş alıyor, Ülkemize sığınanlar ve çocukları her türlü ayni ve nakdi yardımlar alıyor. Şehit aileleri, gaziler, kocasından boşananlar aylık alıyor, , sakatlar, deliler, valiliklere müracaat eden yoksullar yardım alıyor. Mal varlığını türlü hilelerle gizleyenler aylık alıyor.

Bu güne kadar hakları aranmayan sesleri duyulmayan kaderlerine terk edilen bir kesim var. Bunlar vefat eden emeklilerin yetim kalan iş bulamayan 18 yaşını veya okuyan 25 yaşını geçmiş erkek çocukları.

Kanun önünde kadın erkek eşittir kanunu ve kavramı erkekler üzerinde nedense göz ardı ediliyor. Babası vefat eden kızlarımız, kadınlarımız var. Bunlar evleninceye kadar anne baba ve eşlerinin aylıklarını alıyorlar, hatta evlenip boşandıktan sonra ölünceye kadar maaşlarını alırlar yani hayatları garantilidir. Ve hatta eşi ölen çalışan bir kadın eşinin aylığını da almaktadır.

Bir istatistik yapınız, babası ya da annesi emekli iken vefat eden hangi erkek çocuğunun yüzde kaçı hemen iş bulabiliyor. Bu memur ve işçi yetimlerine kim arka çıkacak. Bu insanlarımıza da bir iş buluncaya kadar hiç değilse asgari ücret oranında bir aylık verilmeli ki, yanlış yollara sapmayalar. Belki de yoksulluktan kötü örnek olanların çoğu memur ve işçi emeklilerin erkek çocuklarıdır.  Böyle bir imkân sağlanırsa o insanlarda bir iş buluncaya kadar veya işsiz kaldıklarında kendini veya ailesini az da olsa geçindirecek, mağdur olmayacak, huzursuz ve kimsenin maşası olmayacaktır.

Diğer taraftan emekli olan bir memurun maaşı belirli oranda aşağıya çekilirken, bu meyanda geliri olamayan ev kadınına ait aile yardımı da kesiliyor. Keza emekli olan memurun 18 yaşından küçük çocukları için ödenen çocuk yardımları da kesilmektedir. Eşine ve müstahak olan çocuklarına sadece sağlık güvenceleri verilir.

Haklarımızı savunan sendikalarımız vardır. Bu sendikalar, ilk önce bu güne kadar emekli olan insanlara verilmeyen aile ve çocuk yardımlarının verilmesi için mücadele etmelidir. Vefat eden emeklilerin erkek oğullarına bir aylık bağlanması için mücadele etmeli, haklarını savunmalıdır. Gerçek anlamda bir adım atılmalıdır.

Ülkemizde kadın erkek eşitliğinden söz edilmektedir. Aynı iş yerlerinde çalışırken veya emekli olduktan sonra vefat eden babasının, anasının veya eşinin aylığını alan kız çocukları için verilen bu haklar,  iş bulamayan, çaresizlikten yoksulluk çeken, kötü örnek olan, hatta asalak olan bu konumdaki erkek çocuklarına da bu hakların verilmesi halinde toplumsal olarak faydalı olacağı kanısındayım.