Birçok insanda genel olarak sancılı bir dönem olarak baş gösteren 20’lik diş problemi genelde çabuk çürüyen ve diğer dişlere sorun olarak varlığını sürdüren bir diş olarak anılmakta. Peki bu dişten kutyulmak gerekli mi?

Aslında her diş ayrı bir öneme sahip. Bu sebeple ağrı vermeyen ve ağızda sorun oluşturmayan bir 20’lik dişin çektirilmesi çokta doğru nbulunmamakta. Fakat aşağıdaki problemlerin baş göstermesi halinde acilen kurtulmanız gereken bir ağırlık olarak da adlandırılabilir.

Çürük

Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri erkenden fark ederek tedavi etmek oldukça zordur. Ağrıyla enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebilir.

Doğru zannettiğimiz büyük yanlış; Ekmeği kesersen zayıflarsın! Doğru zannettiğimiz büyük yanlış; Ekmeği kesersen zayıflarsın!

Diş eti hastalığı (perikoronit)

Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin, dişetinde, bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bunlar ağız kokusu, ağrı, ödem ve ağzın tam açılamamasına neden olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır.

Basınç Ağrısı

Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.

Ortodontik Nedenler

Pek çok genç dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görür. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.
 

Protezle İlgili Nedenler

Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.

Kist Oluşumu

Gömük bir diş kiste; kist ise kemik yıkımı, çene genişlemesi, çevredeki dişlerin yer değiştirmesi ya da zarar görmesine neden olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilerek kist temizlenmelidir.

Bu problemlerin ileri safhalara varmaması için bu konuda  en doğru çözüm bir uzmana başvurmak olacaktır.
 

Editör: Merve Kiraz