Ferdi Tayfur’un bir şarkısı vardı. ‘’Beni de yakıp gitti, seni de alıp gitti, bu şehrin sokakları.’’ Kredi kartlarından ganimet beklerken hezimete uğradık. Sanki kredi kartına kavuştuk ta ne oldu, israfın ardındaki borçlarından, kul haklarından başka neyimiz kaldı. Bir gün kazandıklarımız başkalarına bırakarak, ağır faiz günahlarıyla geçip gideceğiz. Zedelenen aile bütçeleri, zedelenen aile yuvaları, zedelenen ömür lahzaları, kimi ihya etti ki, seni ihya etsin.

Televizyon haberlerinin yarıdan çoğu, kadın, çocuk ve diğer cinayetleri, kaba kuvvetler, sayıları hızla artan boşanmalar, hırsızlar, çocuk suçlular. Demek oluyor ki, fanteziler, hazıra konma dürtüleri toplusal olarak gittikçe bunalımlara sürüklüyor. Ne kanaat getiren ne de şükretmesini bilen var. Nasıl olsa taksitle alma imkânımız var avutmacısı. Bu gün yiyelim yarın bir hal çaresine bakarız saplantıları. Yokluktan hazıra konma dürtüleri, birden bire zengin olma hayalleri ve sebil mallar gibi etraflarımıza ikramları yapıyoruz ama ömrümüzün kalan yıllarını hiç hesaba katmıyoruz. Gelsin de nasıl gelirse gelsin ne faiz ne kul hakkı korkusu ne de ölüm korkusu var. Her an ayağımızın dibindeki ölüm sanki çok uzak diyarlarda ve hep başkalarına ait.  

Düşük maaşlı bir adam çocuklarıyla birlikte marketten içeriye giriyor. Akılsız adam neşeli bir şekilde fiyatına bile bakmadan dolduruyor sepetine. Hanımı ve çocuklar sevinçli her dediklerini alıyorlar. Adam keyifli, keyifli ‘’Çocuklar, haydi ne isterseniz alın nasıl olsa kredi kartımızın var’’ Evin diğer aksesuarları da aynı keza. Ama aybaşı bir lokma maaş eline geçince kıvranıyor zavallı adam, dahası faiz ve icra kapısı, aile kavgaları. Biz bu kredi kartları ihdas olmadan evvel toplumsal olarak çok daha mutluyduk. Keşke imkânımız olsa da geriye dönebilsek artık o günleri teleskopla arar olduk.

Dünyanın akılsız insanları olmasaydı akıllı insanları para kazanamazdı.

Zırzop isimli şiirimden bir bölüm.
Kim vermiş eline kredi kartını                 
Evinde çocukları birde karısı

Aybaşında görmelisin suratını                Evine girmez aylığının yarısı

Günahla dolduruyor sofrasını                 Cebinde dolaşıyor eşek arısı

Hamal gibi, yükletmiş arkasını                Bankacıların olmuş ağası dayısı

Adam olamazsın be hey zırzop              Adam olmazsın be hey, zırzop


Maaşım 1900 lira civarında, kredi kartım var kullanmıyorum, ama limitim 2500 lira, geçenlerde bir mesaj geldi bir tuşuna basmanız halinde limitiniz 8000 liraya çıkarılacaktır. Yine bir işçi arkadaş aylığının 2500 lira olduğunu ve kredi limitinin 5000 lira olduğunu ve onaylaması halinde kredi limitinin 15.000 liraya çıkarılacağını söyledi. Ömür kısa, dünya için bu kadar, faize zahmete değmez.

İnsanların iflaslarını, batışını görmek kazançları uğruna yoksa zevk mi veriyor? Kimini yakıp gitti, kimini yıkıp gitti, bu devrin kredi kartları.