Azerbaycan doğal gazını Avrupa'ya ulaştıracak olan Şahdeniz-2 nihai yatırım anlaşmasına imzalar atıldı.

Haydar Aliyev Merkezi’nde düzenlenen“Şahdeniz-2” projesi nihai yatırım anlaşmasının imza törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yanı sıra birçok ülkeden devlet ve hükümet başkanları katıldı.

“Şahdeniz-2” projesi tarihte bugüne kadarki en büyük yatırımlardan bir kabul ediliyor. Ön değerlendirmelere göre, proje için gerekli yatırım tutarının 40 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor ve bu tutarın yarıdan fazlasını Azerbaycan finanse edecek.

Yaklaşık 1,2 trilyon metreküp rezerve sahip olduğu tahmin edilen havzadan, “Şahdeniz-2” projesi çerçevesinde doğal gaz üretimine 2018 yılında geçilmesi bekleniyor.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Dünyada ekonomiler globalleşiyor ve politikalar da ulusallaşıyor. Ama bu proje, özellikle bölgenin ve bgün burada bulunan bütün ülkelerin temsilcilerinin de aynen şehadet ettiği gibi, bu bölgelere ve ülkelere çok ciddi bir istikrar kazandıracak. Siyasi istikrarlarını güçlendirecek, ekonomik işbirliğini artıracak. Bu değişim ve dönüşümden bu ülkeler de paylarını alacak. Biz Türkiye olarak her zaman olduğu gibi pozitif, olumlu yaklaşımımızı devam ettiriyor. Bu projeye başından beri Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın da büyük destekleri ile beraber bu projeyi hayata geçirmeye gayret ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Şahdeniz-2 çerçevesinde Azerbaycan doğal gazının Avrupa’ya satışına ilişkin imzalanan anlaşmalardan beklenen gelir ise yaklaşık 200 milyar dolar. Proje kapsamından çıkarılan Azerbaycan doğalgazı Türkiye’ye 2018, Avrupa’ya ise 2019 yılında ulaşacak.

Atılan imzalarla Azerbaycan’ın Şahdeniz 2 havzasından çıkarılacak olan doğal gazın Gürcistan üzerinden Trans-Anadolu Projesi (TANAP) ile Türkiye'ye, daha sonra da TAP projesiyle Avrupa'ya ulaştırılması hedefleniyor.

İnşası 2017’de tamamlanması planlanan proje ile başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp doğal gazın nakledilmesi bekleniyor. 2023’te bu kapasite 23 milyar, 2026’da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkacak. İlk aşamada taşınacak 16 milyar metreküplük doğal gazın 10 milyarı Avrupa'ya nakledilirken, 6 milyar metreküpü ise Türkiye’ye verilecek.

Kaynak: iha