Çetin yaptığı açıklamasında; “Bütün bebekler ve çocuklar sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Emzirme; bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan, en mükemmel beslenme biçimi ile yaşama en sağlıklı başlama şeklidir.
Bebeklerin (özel bir tıbbi neden olmadıkça) doğar doğmaz ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanması ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri, 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşa dek sürdürülmesi onlar için en ideal beslenme şekli ve büyümeleri için tek gerekliliktir. İlk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir, başka hiçbir gıdaya, su dahil, ihtiyaç yoktur. Anne sütü ile beslenen bebekler, beslenmeyenlere oranla hem daha sağlıklı, hem de daha zeki olmaktadır. Aynı zamanda anne sütü ile beslenerek her yıl tüm dünyada 1.300.000 bebeğin hayatı kurtulmaktadır.
Ancak, yapılan araştırmalar, bebeklerimizin %95’inin erken dönemde emzirilmeye başlandığını ancak 4-6 aylık olduklarında yalnızca %1.3’ünün sadece anne sütü ile beslendiğini göstermektedir. Bebeklerimiz, bu doğa mucizesi ve tek gerekli gıda olan anne sütünden mahrum bırakılmakta, eşi benzeri olmayan bir gıda olan anne sütü yerine başka beslenme yollarını tercih edilmekte ve onların gelecekleri ve hayatları tehlikeye atılmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Anne ve Çocuk Sağlığı Hizmetleri kapsamında çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi amacıyla 1991 yılından beri diğer çocuk sağlığı programlarına ek olarak “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kurumları Programı”nı uygulamaktadır. Bu program tüm Sağlık Kurumlarının rutin hizmetleri içerisinde yer almaktadır.
BAŞARILI EMZİRME İLE İLGİLİ ÖNERİLER
Doğumdan hemen sonra, bebeğe hiçbir besin (kaynamış su, şekerli su, serum, mama v.b.) vermeksizin bebek anne memesine tutulmalı, emzirmeye başlanmalıdır ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan itibaren ek besinlere başlanarak anne sütü ile beslenme sürdürülmelidir.Annenin doğumdan sonra ilk gelen sütü (kolostrum, ilk süt, ağız sütü) bebeğe mutlaka verilmelidir. Bu süt bebek sağlığı için çok önemli ve gereklidir.Bebeğe biberonla herhangi bir gıda verilmemelidir ve yalancı meme kullanılmalıdır. Çünkü bu tip malzemeler hastalık kaynağı olmakta ve aynı zamanda bebeklerin anne memesinden ayrılmalarına ve emzirmenin zarar görmesine yol açmaktadır.
 Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan ve bebeğin büyümesi için gerekli tüm besin maddelerine sahiptir (su, protein, yağ, demir, vitamin v.b.). Ayrıca, su ya da meyve suyu vermeye hiç gerek yoktur.Anne sütü bebek için en temiz, hazmı kolay, taze, bebeğin her ihtiyacına uygun ve her an hazır tek besindir.Anne sütü, bebekleri her türlü hastalığa karşı koruyan ve onların daha zeki olmalarını sağlayan tek besindir.Anneler, sütlerinin yetmediğinden kuşkulanıyorlarsa, herhangi bir ek besine başlamadan önce, mutlaka bir sağlık kurumuna giderek bebeklerinin büyümesini değerlendirmeli ve sağlık personelinin önerilerine göre emzirmeye daha sık olarak devam etmeli, eğer gerekli ise ek besine geçme kararını sağlık personelinin danışmanlığı sonrası vermelidirler.
Bilinçsizce ve erken başlanacak ek bir besin bebek için tehlikeli bir seçenek olabilir.Anneler bebeklerini anne sütü ile besleyerek bebeklerinin hem bugünleri hem de yarınları için en iyiyi yaptıklarından emin olarak, geleceğe en sağlıklı besinle beslenmiş sağlıklı nesilleri yetiştirdiklerinin hazzını duymalıdırlar.Ulusal ve uluslar arası düzeylerde Anne sütünün bebek beslenmesi ve sağlığındaki birincil ve vazgeçilmez yeri üzerinde önemle durulmaktadır. Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturması amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası “Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır. İlimizde 10.10.2013 tarihinde Ermerkez AVMde, eş zamanlı olarak tüm ilçelerimizde stand kurulup halkımız bilgilendirilecek, afiş ve broşürler dağıtılacaktır. Toplum Sağlığı Merkezlerinde verilen eğitimlerle ise sağlık çalışanlarımızın bilgileri tazelenecektir.  
Editör: Doğu Gazetesi