Kentten köylere geri dönüşü özendirmek ve terörden mağdur olmuş bu köyü tekrar canlandırmak maksadıyla yürütülen çalışmalar sonucunda köy yerleşime tekrar açılmış ve köye geri dönüşler sağlanarak, yol ve su gibi altyapı çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda 2014 yılı itibariyle 15 hane köyde bulunan evlerini tamir ederek köye geri göç etmişlerdir.
20 yıl önce köyde yaşanan terör olayında şehit olan vatandaşlarımızı anma törenine katılan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, vatandaşların köylerine geri dönmeleriyle birlikte köyde daha önce ikamet eden kimse bulunmadığından köyün yetersiz olan yol, içme suyu, elektrik gibi altyapı eksikliklerini yerinde tespit etmek ve çalışmaları yerinde incelemek üzere Parmakkaya köyünde incelemelerde bulundu.
Kemah Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Kemah Belediye Başkanı Osman Kemal Arslan, ilgili kurum yetkililerinin de katıldığı incelemelerde köy sakinleri ile görüşen Valimiz Sayın Abdurrahman Akdemir, 20 yıl önce Parmakkaya Köyünde şehit edilen 2 vatandaşı ve tüm şehitleri rahmetle andı.
Amacımız Burayı 20 Yıl Önceki Canlılığına Kavuşturmak
Konuşmasında köy sakinlerinin köylerine geri dönme kararı almalarından dolayı kendilerini tebrik eden Abdurrahman Akdemir; “Bu topraklar sizin, her karışında anılarınız var. Bizde Valilik köye dönüş kararınızla ilgili duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyorum. Vatandaşımızın köye dönme noktasında ne kadar engel varsa bunu bunları kaldırma adına gereken çalışmalara daha önce başladık. Amacımız burayı 20 yıl önceki canlılığına, hareketliliğine tekrar kavuşturmak.”
Sayın Başbakanımıza Ve Hükümetimize Teşekkür Ediyorum
“Sayın Başbakanımızın liderliğinde hükümetimiz bir çözüm süreci kararı aldı. Bunun sonuçlarını biz dağlarımızda, yaylalarımızda görüyoruz. Son iki yıldır şehit acıları yaşamıyoruz. Artık şehit cenazeleri ile karşılaşmıyoruz. Bugün iki yıldır Erzincan’ın bütün yaylaları hem turizmin hemde çiftçilerimizin, köylülerimizin hizmetinde. 20 yıl aradan sonra bu boşalmış köyümüze vatandaşlarımız güven içerisinde geri geliyor. Eskiden olduğu gibi birlik ve beraberlik içerisinde yaşayacaklar. Ben buradan bu politikayı takip ederek insanımıza bu yolu açan Sayın Başbakanımıza ve devletimize de teşekkür ediyorum. İnşaallah bu devam edecek ve ülkemiz bu acıyı bir daha yaşamayacak” dedi.
Köyün Altyapı Sorunları En Kısa Sürede Tamamlanacak
Konuşmasında son olarak köyün altyapı sorunlarına değinen Abdurrahman Akdemir, köyün içme suyu şebekesinin yenilenmesi için proje çalışmasının tamamlandığını ve en kısa süre yapımına başlanacağını belirterek; “En kısa süre içerisinde metruk yapıları temizleyeceğiz, ev yapmak isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olacağız ve köyün altyapısını tamamlayacağız. Ayrıca Köy İnşaallah önümüzdeki yıl buraya geldiğimizde çok daha güzel bir köy göreceğiz” dedi.
Konuşmasının ardından vatandaşların istek ve sorunlarını dinleyen Akdemir, köy içerisinde incelemelerde bulundu. Köy camisinde de incelemelerde bulunan Akdemir, köy camisinin onarılması, köy konağı, köy meydanı ve çocuk oyun parkı yapılması için gerek çalışmaların başlatılacağı müjdesini vererek çalışmaların hızla tamamlanması için ilgili kurum yetkililerine talimat verdi.
Editör: Doğu Gazetesi