Erzincan İl Müftüsü Galip Akın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığımızca taşra teşkilatında münhal bulunan 5 adet sabık Kuran kursu öğreticisi, 40 adet sabık imam-hatip ve 5 adet sabık müezzin-kayyım olmak üzere toplam 50 kadroya sözlü sınav sonucuna göre açıktan (sabık) atama suretiyle personel alacak.
Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen şartları taşıyan adaylar, 09/12/2013(08:30) – 16/12/2013 (16:30) tarihlerinde https://ikys.diyanet.gov.tr/sinav/kurumdisi adresi üzerinden e-başvuru programı aracılığı ile sınav için e-başvuru formunu kendileri doldurduktan sonra başvuru için gerekli belgelerle birlikte e-başvuruların onaylanması için İl Müftülüğümüze müracaat ettiler. 
Sınav İşlemleri
Mürcaatlar sonucunda sınav işlemleri Başkanlık merkezinde 23/12/2013 tarihinde başlatılacaktır. Sınava girmeye hak kazananlar “Sınav Giriş Belgesi”ni, https://ikys.diyanet.gov.tr/sinav/kurumdisi adresinden alabileceklerdir. Adaylar, sözlü sınava gelirken “Sınav Giriş Belgesi” ile birlikte T.C. Kimlik No’lu kimlik belgelerinden birini (nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet) yanlarında bulundurmaları isteniyor. Sözlü sınava girmeye hak kazandığı halde ilan edilen sınav tarihlerinde sınava katılmayan adaylar sınav hakkını kaybetmiş sayılacaktır. Söz konusu adaylara ne sebeple olursa olsun ikinci bir sınav hakkı verilmeyecek. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için en az 70puan almak şarttır. Atamalar ise, sözlü sınavda başarılı olan adaylar arasından en yüksek puandan başlanarak belirlenen kontenjan sayısınca yapılacaktır. Sınav sonuçları, Başkanlığımızın internet sitesinde www.diyanet.gov.tr ve aynı sitedeki İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü sayfasında ilan edilecektir.
 Atama İşlemleri
Atamalar; başarılı olan adaylar arasından sözlü sınav sonucu başarı sırasına göre en yüksek puandan başlamak suretiyle, her bir unvan için belirlenen kontenjan sayısınca yapılacaktır. Tercih işlemleri, Başkanlıkça belirlenecek tarihler içerisinde https://ikys.diyanet.gov.tr/sinav/kurumdisi adresinden yapılacaktır. Kur’an kursu öğreticisi ve müezzin-kayyım unvanında sınava katılan adaylar en fazla 5 (beş), imam-hatip unvanında sınava katılanlar en fazla 10 (on) yer tercihinde bulunabileceklerdir. Sözlü sınavdan alınan puanların eşit olması halinde, Başkanlık teşkilatında çalışma süresi fazla olan adayın ataması yapılacaktır. Atamalar adayların tercih formundaki yer tercihleri dikkate alınarak yapılacaktır. Tercihlerine yerleşemeyen adaylar, ait olduğu unvan grubunda münhal kalan yerlere Başkanlıkça resmen yerleştirilecektir. Tercih yapmayan adaylar ait olduğu unvan grubunda boş kalan yerlere Başkanlıkça resmen atanacaktır. Başkanlıkça belirlenecek tarihler içerisinde https://ikys.diyanet.gov.tr/sinav/kurumdisi adresindeki tercih formunu doldurmayan/dolduramayan adaylara her ne sebeple olursa olsun ek tercih hakkı verilmeyecektir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 62 nci ve63 üncü maddeleri gereğince, ataması yapılanların, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren (belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın) 15 gün içerisinde işe başlamayanların atama onayları iptal edilecektir. Bu durumdaki adaylar 1 yıl süreyle devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Atama sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığının www.diyanet.gov.tr internet sitesinde ve aynı sitedeki İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü sayfasında duyurulacaktır.
Sınav Konuları
Sözlü sınavlara katılacak adayların temel ve özel yeterliklerinin tespitinde, Başkanlığın elektronik sayfasında yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında din hizmetlerini yürütenlerin temel ve özel yeterlik kriterleri esas alınır” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bilgiye göre Kur'anKursu Öğreticiliği ve İmam-Hatiplik Sözlü Sınav Konuları ise şöyle;
a) Kur’an-ıKerim, (70 puan)
b) Dinibilgiler (İtikad, ibadet, siyer ve ahlâk konuları), (20 puan)
c) Hitabet veetik ilkeleri. (10 puan)
Müezzin-Kayyımlık Sözlü Sınav Konuları
a) Kur’an-ıKerim, (70 puan)
b) Dinibilgiler (İtikad, ibadet, siyer ve ahlâk konuları), (20 puan)
c) Ezan,ikamet ve etik ilkeleri. (10 puan)
Editör: Doğu Gazetesi